Nacionalna konferencija o preduzetništvu u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Odgovore na pitanje zašto u privrednoj strukturi Srbije još uvek dominira javni sektor, kada je u pitanju broj zaposlenih, kada se zna se da je sektor malih i srednjih preduzeća motor razvoja jedne nacionalne ekonomije, pokušali su da pronađu ugledni profesori ekonomskih nauka, predstavnici relevantnih institucija, poslovnih udruženja, privrednici iz Šumadije kao učesnici prve nacionalne konferencije “Kako podstaći preduzetništvo u Srbiji“ koja je na inicijativu Društva ekonomista Kragujevca održana u hotelu “Ženeva Lux“.

Učesnici konferencije bili su gospodin Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, prof.dr Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Goran Radivojević, stručni saradnik Evropske banke za obnovu i razvoj za MSP, gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić sa saradnicima, predstavnici Šumadijskog upravnog okruga, Regionalne privredne komore, Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, profesori Ekonomskog fakulteta, privrednici iz Šumadije, predstavnici bankarskog sektora, osiguranja i dr.

Mislim da su stvari počele da se menjaju. Sama činjenica da imamo više osnovanih nego ugašenih preduzeća, da taj trend raste, sama po sebi govori mnogo. Ali ono što je važno je da moramo dalje da radimo na poslovnom ambijentu, da ljudima bude jednostavnije da osnivaju preduzeća, i da svoje obaveze mogu na jednostavan način da izmiruju. Mi kao Privredna komora Srbije već imamo servis za pomoć preduzetnicima, jedinstven Biznis info centar. Ne radimo samo na tome da informišemo ljude gde i pod kojim uslovima mogu da ulažu nego sa njima razrađujemo i biznis planove, dakle pružamo im kompletno savetovanje od same poslovne ideje, početka poslovanja i praćenja poslovanja – kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman istakao je da ova zemlja ima veoma živu i dinamičnu ekonomsku razmenu sa Srbijom. Tome u prilog ide i činjenica da u Srbiji trenutno posluje preko 350 nemačkih kompanija koje su otvorile preko 35 000 radnih mesta i uložile 1,8 milijardi evra od 2000. godine. Više od 90% nemačkih kompanija zadovoljne su svojim poslovanjem u Srbiji i ponovo bi uložile u posao u Srbiji.

Ono na čemu radimo zajedno sa Vladom Republike Srbije je da povećamo broj nemačkih investicija u Srbiji. Za to je potrebno raditi u tri oblasti a to su nastavak privrednih reformi, poboljšanje okvirnih uslova za individualne investitore, i unapređenje dualnog stručnog obrazovanja i da pružimo podršku malim i srednjim preduzećima preko naših organizacija kao što su GIZ, KFW i dr. Danas sam u Kragujevcu posetio dve nemačke kompanije koje ovde uspešno posluju, “Vaker Nojson“ i “Megle“, i dobar primer u ovom gradu je saradnja koja postoji između firme “Vaker Nojson“ i Politehničke škole koja obrazuje mlade bravare i varioce koji mogu da obave stručnu praksu ili da kasnije nađu zaposlenje u ovoj firmi – kaže ambasador Aksel Ditman.

Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić istakao je briga o poboljšanju privrednog ambijenta koji direktno utiče na porast zapošljavanja, kvalitet života ljudi, jedna od tri osnovne funkcije lokalne samouprave.

Naš problem u Kragujevcu je to što smo se mi navikli na staru radnu intenzivnu industriju, nekada su fabrike bile sa velikim brojem zaposlenih na malom prostoru, sada modernizacija procesa čini da te industrije zapošljavaju mali broj ljudi. Nije prepoznat na vreme ovakav trend u industriji, intenzivno se radilo na tome da se podignu stari, posrnuli giganti, i Kragujevac nije spremio infrastrukturu a to je možda i jedino, što Kragujevac i bilo koja lokalna samouprava mogu da pruže potencijalnim investitorima. Ja danas nisam došao da pričam šta bi trebalo da se radi, došao sam da čujem od vas šta to lokalna samouprava može još da uradi kako bi se poboljšao privredni ambijent i kako bi se naši Kragujevčani zaposlili – istakao je Nikolić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu