Kragujevac najuspešniji u popisu nezakonito izgrađenih objekata - iKragujevac


Vesti

Petočlani tim Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koji predvodi pomoćnik ministra Darinka Đuran sumirao je danas u Kragujevcu rezultate popisa nezakonito izgrađenih objekata na području četiri okruga Rasinskog, Podunavskog, Šumadijskog i Pomoravskog. 

Pojedini gradovi i opštine privode taj posao kraju, ali ima i onih koji su daleko od cilja. Zbog toga će uz saglasnost Vladine komisije biće angažovani i novi radnici, kako bi u 130 gradova i opština u Srbiji taj izuzetno važan posao bio okončan u najkraćem roku.

Zakonski rok je bio kraj novembra 2016. godine. Tolerisali smo sve zbog slabih kadrovskih kapaciteta. Više nema odlaganja, popis mora da se okonča do početka marta 2017. godine – istakla je Darinka Đuran. Svi koji su uputili zahtev za dodatno upošljavanje ljudi, dobili su saglasnost Vlade i sada očekujemo jako veliki pomak.

Ozakonjenje je državni interes za Republiku Srbiju. Ova godina je godina ozakonjenja, gde ćemo svim jedinicama lokalne samouprave svakodnevno pomagati da ozakone sve stambene i porodične kuće. Samo od taksi očekujemo da naplatimo 8,4 milijarde dinara što je jako veliki iznos. To je šest puta više nego što ćemo izdvojiti za dodatno upošljavanje.

Grad Kragujevac završio je jedan veliki posao, popisano je oko 50 000 objekata, istakla je Đuran. To je jedan od najboljih primera kako neki grad može i treba da se organizuje na moderan i savremen način. Preostalo je za popis još objekata, ali nemamo sumnju da će Kragujevac okončati taj posao u previđenom roku.

Ovo je izuzetno veliki i važan posao, kako za državu tako i za lokalnu samoupravu, rekao je Vitomir Nedeljković član Gradskog veća za lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacione komisije za sprovođenje popisa. Nismo uspeli sve da popišemo u predviđenom roku, ali nastavljamo posao. Procenjuje se da na teritoriji Kragujevca postoji oko 60.000 objekata koji bi trebalo da se ozakone, tako da prema našim procenama za popis preostaje oko 10.000 objekata. Kragujevac je već u septembru, povećao broj ekipa i na terenu se svakodnevno nalazi 40 popisivača. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu