Još nije zabeležen nijedan slučaj trihineloze u Šumadiji - iKragujevac


Vesti

Na području 13 opština Šumadije i Pomoravlja, uključujući i gradove Jagodinu i Kragujevac, ove godine, do sada, nije bilo trihineloze kod domaćih i divljih svinja, a veterinari upozoravaju da se meso obavezno kontroliše i pregleda.

Za pregled mesa treba doneti "parče" sa dijfragme, a košta oko 400 dinara i ne postoji ni jedan razlog da se rizikuje zdravlje svoje i svojih ukućana jer je bolest opasna čak i po život.

Kod obolele svinje se ne primećuje da je bolesna, izgleda sasvim normalno, jede, napreduje, kada se zakolje nema nikakvih vidljivih znakova bolesti, i zato je obavezno da se meso laboratorijski pregleda.

Veterinarski stručnjaci potsećaju da se od "jedne trihinelozne svinje od oko 100 kilograma može inficirati 200 ljudi, pa i više ako je broj larvi trihinele u gramu mesa velik".

U jednom gramu mesa može da se nađe 500 do 1.000 larvi, takav je jedan otkriven i laboratoriji ovog instituta, a čovek se zarazi samo sa jednim parčetom mesa ili kobasice, a što je veći broj unetih larvi klinička slika je teža.

Nosioci parazita trihinele sporalis su domaće i divlje životinje, na ovom području Srbije, napomenuo je Simonović, više je zaraze kod divljih svinja, što je upozorenje lovcima.

Najčešći prenosici bolesti su pacovi, napomenuo je Simonović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu