Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije, a evo gde je ima najviše! - iKragujevac


Vesti

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se danas obeležava pomoćnica direktora Agencije za borbu protiv korupcije Katarina Dakić kaže da ima napretka u borbi protiv nje, a da je korupcija, prema dobijenim predstavkama građana, najviše zastupljena u oblasti prosvete, rada i zapošljavanja zbog nepotizma i nenamenskog trošenja sredstava.

Dakić je rekla da Agencija pomak vidi kroz veću odgovornost funkcionera u blagovremenom podnošenju izvestaja o imovini ili političkih subjekata u podnošenju godišnjih finansijskih i izveštaja o troškovima izborne kampanje.

 Foto: Shuttersotck Foto: Shuttersotck
Ona je podsetila i da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

Agencija je nakon javne rasprave organizovala i debate, a Dakić kaže da se u tom telu nadaju da će u nekom narednom periodu zajedno sa Ministarstvom pravde sumirati zaključke kako bi se Nacrt zakona unapredio.

Kako kaže, novim zakonom Agencija bi imala neposredan uvid u dokumentaciju državnih organa i pravnih lica, a bio bi proširen i krug lica za koje je funkcioner dužan da prijavi imovinu.

Dosadašnjim zakonom imovinskim kartama funkcionera bila su obuhvaćena i maloletna lica i supružnici, a sada će biti i punoletna deca i roditelji ako žive u istom domaćinstvu.

Još jedna važna novina je i da će jedan funkcioner moći da obavlja samo jednu funkciju.

Do sada su funkcioneri mogli da dobiju saglasnost Agencije za obavljanje druge funkcije, a novim zakonom to neće biti moguće.

"Neće više biti podnošenje zahteva za dodatnu funkciju koju fukcioner može da obavlja", pojasnila je Dakić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu