UŽIVANJE u seoskom turizmu: U selu u blizini Kragujevca NEMA ŠTA NEMA! (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Gružansko selo Guberevac se nalazi na sredokraći puta Kragujevac - Kraljevo. Smešteno je na padinama planine Kotlenik uz dolinu reke Gruže. Gružani su odvajkada uzgajali domaće sorte šljiva i pekli dobru rakiju prepečenicu, koja je bila poznata i priznata u celom svetu.

Vođen primerom svojih predaka i ljubavlju prema svom kraju Prvoslav Aleksić se vratio u svoj rodni kraj i zasadio 8 hektara voća, sazidao savremenu destileriju i etno kuću sa restoranom.

U takvom ambijentu nalazi se i proizvodni pogon destilerije Aleksić Prvi, koja proizvodi poznate rakije Gružanska nit i Gružanska zlatna nit, proizvedene na tradicionalan način i na osnovu duge porodične tradicije.

 

Rakija se proizvodi isključivo sa sopstvenih zasada šljiva. Rakija stari u hrastovim buradima u podrumu, pod nadzorom stručnog lica i dobrog domaćina. Hrastovina ne dominira rakijom, već je vešto iskorišćena da se ukomponuje u rakiju i da je oplemeni. Gružanska nit je šljivova prepečenica izuzetno dopadljivog ukusa, proizvedena uz primenu najviših dostignuća savremene tehnologije. Gružanska zlatna nit je stara rakija vrhunskog kvaliteta, ima izuzetnu harmoničnost, posebno prijatan i blago razvijen miris. Rakije su osvojile brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim sajmovima.

Prvoslav se sa suprugom Vladankom bavi i seoskim turizmom. U prijatnom seoskom ambijentu može se uživati uz tradicionalnu kuhinju ovog gružanskog kraja. Na meniju se nalaze stari specijaliteti, proja, pogača u crepulji, domaći sir, kajmak, pršuta, razne pite, salčići.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu