UŠTEDA KUĆNOG BUDŽETA: Školski pribor za prvake na revers! - iKragujevac


Vesti

Lokalne samouprave širom Srbije odužile se najmlađim školarcima. Finansijska "injekcija": pribor, udžbenici, rančevi...

U mnogim mestima u Srbiji, polazak đaka prvaka u školu je nagrađen - novcem ili poklonima.

Grad Zrenjanin je i ove, kao što je to činio godinama unazad, obezbedio đačke torbe i osnovni školski pribor za sve učenike sa svoje teritorije, upisane u prvi razred osnovne škole. Gradonačelnik Čedomir Janjić posetio je osnovnu školu "Sveti Sava" u Stajićevu, gde je prvacima uručio poklone i poželeo im srećan i uspešan početak školovanja.

U Vrnjačkoj Banji, lokalna samouprava je iz opštinskog budžeta izdvojila ukupno milion dinara za pomoć učenicima prvog razreda. Tako je 231 đak prvak dobio po 4.000 dinara, - u odnosu na školsku 2015/2016, pomoć je uvećana za 1.000 dinara po učeniku.

U Pomoravskom okrugu nijedna opština prvacima nije delila novac. Lokalna samouprava u Svilajncu obezbedila je paketiće za svih 185 prvaka. Paketiće su činile torbice sa opremom za fizičko vaspitanje i osnovni školski pribor. Slično su uradile i opštine Rekovac, koja je obezbedila školski pribor za 71 đaka, kao i opština Despotovac, koja je za 152 prvaka obezbedila školske rančeve sa priborom.

Iz budžeta grada Kragujevca ove godine prvi put je izdvojen novac za nabavku udžbenika za sve đake prvake. Odlukom Gradskog veća odobrena je nabavka 1.634 kompleta udžbenika, a roditelji đaka će knjige preuzimati na revers, jer su dužni da po završetku školske godine te knjige ustupe drugim prvacima.

Gradska vlast u Loznici je svakom od 722 đaka prvaka darovala po "Prvaricu", zanimljivu brošuru, koja ima sadržaje za čitanje, pisanje i crtanje prilagođeno njihovom uzrastu.

Milovan Kovačević, predsednik opštine Ljubovija, kaže da je ova lokalna samouprava đake prvake pešake, kojih je desetak, pred početak školske godine, darovala priborom za školu i patikama.

U Nišu je više od 2.700 prvaka dobilo pakete sa školskim priborom i raznim sitnim potrepštinama. Jedino se izdvojilo rukovodstvo najveće gradske opštine Medijana, koje je tek juče organizovalo veliku priredbu u Parku Svetog Save, i svim đacima prvacima darivalo majice i sveske sa ostalim školskim priborom.

Pirot je obezbedio po 10.000 dinara za prvake koji inače primaju dečji dodatak, a takvih je oko 150. U Babušnici sve prvake časte sa po 5.000 dinara kao i u Dimitrovgradu gde ima po šezdesetak mališana koji će primiti ovu pomoć. Babušničani su svojim prvacima obezbedili i besplatne komplete knjiga i saobraćajni paket sa prslukom.

Lokalna samouprava u Boru izdvojila je blizu pola miliona dinara za kupovinu školskog pribora.


POPUST ZA PREDSTAVE

U mnogim školama po Srbiji pripremljen je i bogat program za prvake i njihove roditelje. Nastupali su horovi, organizovane predstave, pravljene priredbe na otvorenom... U Šapcu su otišli korak dalje pa su grad i Šabačko pozorište omogućili svim prvacima i njihovim roditeljima da kupe karte za dečje predstave sa popustom od 50 odsto.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu