LETUJTE U SRBIJI: Sa vaučerom smeštaj džabe - iKragujevac


Vesti

Na odmor u Srbiji može da se ide sa tek nekoliko hiljada. Naravno, to mogu samo oni građani koji imaju pravo na vaučere države od 5.000 dinara. Upravo pozivima na gotovo besplatan odmor, ugostitelji u Srbiji mame goste. Već su izračunali da će mnogima za ovogodišnje opuštanje u banji ili na planini u Srbiji biti dovoljno da pripreme za prevoz i hranu. Smeštaj im dođe - gratis.

Ostalo je nešto manje od 2.000 vaučera za odmor u Srbiji da se podeli do 15. oktobra. Od početka godine do sada, za dotirano letovanje, prijavilo se 44.224 građana. Najviše je penzionera, a najtraženije su banje. Prema podacima Ministarstva turizma, građanima su na raspolaganju 624 ugostiteljska objekta. Od hotela, apartmana, pa do registrovanih soba u domaćinstvima.

Minimalan broj noćenja od pet dana je jedan od uslova da se dobije vaučer u vrednosti od 5.000 dinara, a u pojedinim turističkim mestima, cena noćenja je i manja od hiljadu dinara. Tako građanima, za produženi vikend, ponekad ostaje da plate hranu i boravišne takse.

Noćenje po osobi u Beloj Crkvi može da se nađe za 1.150 dinara, u neposrednoj blizini Glavnog jezera. U Vrdniku noćenje može da košta i do 1.000 dinara. Pun pansion u apartmanu u Prolom banji košta oko 2.600 dinara, a u Sokobanji noćenje u dvokrevetnom apartmanu za dvoje 1.600.

Ostalo je još nešto više od mesec i po dana do kraja prijavljivanja za ovogodišnje vaučere. Tačnije, do 15. oktobra. A, odmori uz dotirano letovanje treba da se iskoriste do 20. novembra. Turisti moraju minimum mesec dana ranije da se prijave za ovakav odmor.
- Penzioneri su ubedljivo na prvom mestu po broju zahteva za vaučere, njih 24.916 se prijavilo - kaže Renata Pindžo, savetnik ministra turizma. - Prema interesovanju, najtraženiji su hoteli, vile koje nude pansionski smeštaj i specijalne bolnice.

Prema podacima resornog ministarstva, odmah za penzionerima, vaučere su tražili zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara, njih 14.768, nezaposleni - 4.019, osobe koje ostvaruju pravo na dodatak, pomoć i negu - 191, ratni i vojni invalidi - 119, poljoprivrednici - 110 i oni koji imaju penzijsko-invalidsko osiguranje - 101.

Najviše se prijavilo ljudi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Pančeva, Zrenjanina i Čačka. A najtraženije su Prolom banja, Zlatibor, Banja Koviljača, Lukovska banja i Sokobanja.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu