Kragujevac: Stiže aparat za zračenje, smanjuje se lista čekanja! - iKragujevac


Vesti

Srbija će do kraja godine imati ukupno 24 akceleratora, što će smanjiti dugačke liste čekanja. Institut za onkologiju dobija tri aparata, Kragujevac, Niš i Kladovo po jedan.

U tri onkološka centra: Beogradu, Kragujevcu i Nišu, u toku su pripreme za postavljanje četiri nove mašine za zračenje obolelih od raka, a do kraja godine, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja, biće kupljeno i instalirano još šest linearnih akceleratora sa pratećom opremom i tri ST simulatora.

Tako će se Srbija, računajući i tri mašine za zračenje koje je prošle godine kupio Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici, napokon, prvi put primaći svetskom standardu u radioterapiji. Sad smo, sa 11 aparata, daleko ispod standarda - jedna mašina na 250.000 stanovnika, ali će ih do kraja godine, ako neki od postojećih aparata ne bude morao da se rashoduje, biti 24, što je samo za četiri manje od “norme” za Srbiju sa 7,1 milion stanovnika.

Četiri aparata za zračenje za koje se sad grade bunkeri kupljena su iz budžeta, a za šest novih novac je obezbeđen iz kredita.

- Do aprila će biti pušten u funkciju novi linearni akcelerator, a do kraja godine očekujemo još jedan - kaže dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac. - Sa dva postojeća, i dva nova aparata, prepolovićemo liste čekanja. Kod nas se sada na radioterapiju, zavisno od patologije, čeka od dva do šest meseci, a radimo u tri smene, i tokom praznika. Bukvalno ne gasimo aparate, od kojih je jedan star osam a drugi 12 godina, i već im je vek pri kraju. Od decembra smo uveli brahiterapiju za ginekološka maligna oboljenjau.

Tako će Kragujevac, kaže on, do kraja godine imati radioterapiju na svetskom nivou, a Ministarstvo zdravlja je ovom centru odobrilo da zaposli radioterapeute, fizičare nuklearnog zračenja i radiotehničare.

U Nišu se pripremaju bunkeri za dva akceleratora, a u Beogradu, u Institutu za onkologiju za jedan.

- Ubrzani su radovi na dva bunkera, radi se u tri smene, i očekujemo da će oni biti završeni do kraja marta - kaže dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš. - Aparati su u Beogradu, ocarinjeni, i samo se čeka da se završe građevinski radovi. Spojićemo obuku kadra i instalaciju aparata, od kojih svaka traje po 20 dana, kako bismo što pre stavili aparate u funkciju, i to će biti u prvoj polovini aprila.

U KC Niš svakodnevno se, na dva aparata, zrači 120 obolelih od raka, a na početak terapije trenutno čekaju 594 pacijenta.

- Sa novim aparatima dupliraćemo kapacitete, i za najviše dva meseca vreme čekanja ćemo svesti na desetak dana od odluke konzilijuma i obeležavanja polja zračenja - kaže Radovanović.

Na radioterapiju se u Nišu sada čeka oko dva i po meseca.

- Za nove mašine za zračenje tender će biti raspisan u aprilu - otkrivaju u Ministarstvu zdravlja. - Očekuje se da radovi na izgradnji bunkera budu završeni i akceleratori instalirani do kraja ove godine. U cilju obezbeđenja potrebne opreme za radioterapijske centre u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Kladovu izdvojeno je 18 miliona evra iz kredita. Uvažena je urgentnost situacije u radioterapiji u smislu zastarele opreme i dugih lista čekanja, kao i neophodnost da se što pre nabavi i instalira oprema i izgrade bunkeri.

Za Institut za onkologiju i radilogiju Srbije, saznaju “Novosti” u Ministarstvu zdravlja, planirana je nabavka tri linearna akceleratora, jednog CT simulator i izgradnja tri. Za Klinički centar Kragujevac nabaviće se jedan akcelerator i izgraditi jedan bunker, dok će KC Niš dobiti još jedan linerani akcelerator, jedan CT simulator, a u okviru istog ulaganja planirana je i rekonstrukcija jednog bunkera. Zdravstveni centar Kladovo, prema planu Ministarstva zdravlja, može da računa na jedan linearni akcelerator, jedan CT simulator i izgradnju jednog bunkera.

- Iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za Drugi projekat obnove zdravstva Srbije, obezbeđeno je više novca nego što je odvojeno za radioterapiju, koja nam je u ovom trenutku najurgentnija, pa će od ostatka novca biti kupljena i druga oprema - najavljuju iz Ministarstva zdravlja. - Uložićemo u opremu kao što su skeneri, magnetne rezonance i drugi aparati.


U PET CENTARAČEKA OKO 2.000 OBOLELIH

OD 33.000 pacijenata kod kojih se godišnje u Srbiji otkrije karcinom, bar svaki drugi, tvrde onkolozi, mora na zračenje. Postojećih 11 mašina je malo da bi svi otpočeli terapiju bez čekanja, pa mnogi na red za zračenje stignu tek posle šest meseci. U pet radioterapijskih centara gotovo u svakom trenutku na zračenje čeka oko 2.000 obolelih od raka.

Izvor: Novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu