KG: Propao posao vredan 15 miliona dolara zbog falš pištolja - iKragujevac


Vesti

Izvozni posao namenske industrije za kupca u Egipat, vredan 15 miliona dolara, propao je zato što fabrika “Zastave oružje” nije uspela da koriguje nedostatke koje je kupac primetio.

Prema ugovorenom poslu, trebalo je da se proda 50.000 pištolja CZ 99 koji se proizvode u Kragujevcu. Kako “Blic” saznaje iz pouzdanih izvora u fabrici, dva puta je kupac pregledao uzorke oružja koje je napravljeno i tražio da se naprave korekcije, ali to nije urađeno. Zamerke se čuvaju kao najstroža tajna, ali se pretpostavlja da su se odnosile na dizajn jer je ovo oružje u svetu poznato po svom kvalitetu, pouzdanosti i ubojitosti.

Ministar Gašić potvrdio je da partner iz Egipta nije hteo da primi od “Zastave oružje” robu, 50.000 pištolja, zbog lošeg kvaliteta. On precizira da je reč o robi koja je proizvedena 2011. i da iako je problem “saniran” i nema konkretne finansijske štete, “Zastava” je ovim rizikovala loše reference kod kupca, što je možda i veći problem.

- Zato ja insistiram da se kroz disciplinski postupak utvrdi odgovornost i nađe izvršilac u fabrici, kako se tako nešto ne bi više ponovilo. Prošle godine smo smenili direktora u “Zastavi” i ovo svakako nameravam da isteram do kraja jer se takve stvari u fabrici ne smeju dešavati - kaže Gašić.

On napominje da je partner iz Egipta pre sedam meseci odbio da primi ovu isporuku zbog lošeg kvaliteta, zbog čega su im na kraju uvažene sve reklamacije i isporučena druga roba. Na pomenutim pištoljima potom su otklonjeni nedostaci i oni će uskoro biti prodati drugim kupcima. U oba slučaja poslove je ugovorio “Jugoimport SDPR”.

Koliko je ovo oružje cenjeno govori podatak da je Irak, nakon pada Sadama Huseina, naručio 3.000 komada ovog pištolja, u specijalnoj obradi. Prvih 200 pištolja je isporučeno već u septembru 2008. godine. Gravirane pištolje, crne boje, sa cevima koje su hromirane iznutra, rukohvatima od polimera, u kutijama od orahovine, predsednik i premijer Iraka poklanjali su uvaženim gostima. Svaki komad je koštao 500 dolara. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu