Počinje 46. sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ - iKragujevac


Vesti

Svečano otvaranje 46-og sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, počinje u subotu 1. avgusta u 18 časova u porti manastira Kalenić.  Centralnoj svečanosti, 1. i 2. avgusta, prethode već organizovani, raznovrsni kulturno-umetnički sadržaji.

U Kalenićkom Prnjavoru 30. jula orvorena je 24-ta po redu likovna kolonija „Kalenić 2015“, a danas u Domu kulture u Rekovcu, biće održano nadmetanje pevača „Zlatni glas sabora“.

U subotu 1. avgusta u Kalenićkom Prnjavoru, u osnovnoj školi se otvara izložba knjiga na kojoj se mogu videti stare i retke srpske knjige nastale u periodu od 1611-te do 1962. godine, najmanje knjige na svetu, edicija 111 godina „Politike“ i „Levač - knjige i pisci“.

Svečano otvaranje 46-og sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, počinje u 18 časova u porti manastira Kalenić. Posle pozdravne reči Predsednika opštine Rekovac i predstavnika Vlade Republike Srbije, biće održan kulturno-umetnički program povodom 70 godina slobode, pod nazivom „Srbija – kuća ljubavi“.

Po scenariju Marije Bišof, u režiji Radojice Kuzmanović, nastupaju glumci Momir Bradić, Nina Janković, Jelena Jovičić, Andrija Kuzmanović i Aleksandar Srećković.Nastupaju i solisti Tanja Andrijić – sopran i Biljana Krstić, horovi „Obilić“ i „Branko Krsmanović“, uz dirigente Darinku Matić Marović i Anu Ćosović i Ansambl narodnih igara KUD „Lola“ iz Beograda.

U nedelju 2. avgusta, posle Svete liturgije u manastiru Kalenić, koja počinje u 8 časova, u porti crkve organizovan je program „Zlatne ruke Levča“, tokom koga se pripremaju i degustiraju tradicionalna seoska jela i izlažu proizvodi domaće radinosti i starih zanata, takmičenje zdravičara i proglašenje pobednika u izboru najlepšeg dvorišta u Levču.

U 13 časova na Letnjoj pozornici održaće se revijalni i takmičarski nastupi kulturno-umetničkih društva iz zemlje i inostranstva, etno pevačkih društava i takmičenja za najlepšu devojku sabora, najdužu pletenicu, najduži brk i najlepšu žensku i mušku narodnu nošnju. 

izvor/foto: GTO Kragujevac 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu