KG: Prijem za sugrađane koji su očistili spomenik Vuku Karadžiću - iKragujevac


Vesti

Zamenik predsednika Skupštine grada Kragujevca Slavica Kominac organizovala je danas prijem za Katarinu Milićević, Goricu i Lazara Gligorijevića koji su pre par dana, uz još dvoje naših sugrađana, samonicijativno organizovali i očistili spomenik Vuku Karadžiću ispred Prve gimnazije.

U martu ove godine, u okviru velike akcije čišćenja kulturno-istorijskih spomenika u gradovima Srbije,koji je organizovala kompanija “CIF“, spomenik Vuku Karadžiću je očišćen i zaštićen, ali ne zadugo. Spomenik se pre par dana ponovo našao na meti vandala koji su ga ispisali grafitima. Posle akcije naših sugrađana jedan od simbola Kragujevca ponovo je zablistao u punom sjaju.

“Za mene kao funkcionera Skupštine grada ono što ste uradili je jako lepo - jedan od simbola grada Kragujevca, spomenik Vuku Karadžiču ispred Prve gimnazije, očistili ste nakon vandalskog čina koji nije primeren našem gradu ali se, na nesreću, događa.,“ rekla je Slavca Kominac i dodala da je na jedan skroman način želela da celoj grupi oda priznanje i zahvalnost lokalne samouprave za ono što su uradili.

“Upravo lokalna samouprava, ne samo što je Zakon tako tretira, treba da bude jedan timski rad građana i funkcionera, odbornika, izvršne i zakonodavne vlasti kroz ostvarivanje osnovnih funkcija lokalne samouprave, potrebe građana a njih možemo jedino da znamo ako nam ih oni prezentiraju jer ne možemo biti uvek i na svakom mestu prisutni“, istakla je Kominac.

Ona je dodala i da današnji prijem jeste i poziv svim građanima Kragujevca da čuvamo ono što imamo, da prihvatimo naš grad kao svoju kuću, svoje dvorište, da ga uređujemo a ne oštećujemo. “Vi ste na specifičan način pokazali brigu o našem gradu i ja vam na tome zahvaljujem“, naglasila je Slavica Kominac zamenik predsednika Skupštine grada Kragujevca.

“Bili smo Katarina i ja, najpre izervirane onim što je napravljeno na spomeniku Vuku Karadžiću koji je samo dva meseca ranije očišćen, sređen i stavljen antigrafitni sloj. Kada smo to videle bila je potrebna samo inicijativa i akcija je počela“, rekla je Gorica Gligorijević.

Prema njenim rečima ono što ih je najviše podstaklo da sprovedu jednu takvu akciju jeste pomalo i tromost administracije. “Dok se da nalog, dobiju uslovi, taj spomenik, koji je bio prelep, ostaje ruglo ispred Prve gimnazije. I sama simbolika mesta je nešto što nas je nateralo na brzo organizovanje“, rekla je Gorica Gligorijević i dodala da nikome ne bih preporučila da sam čisti spomenike.

Dovoljan je, ponekad, mali broj i prepoznavanje trenutuka i situacije da bi se reagovalo - rekla je Katarina Milićević koja je istakla da je pre same akcije kontaktiran CIF i Zavod za zaštitu spomenika kulture. “Dobili smo uputstva od CIF-a kako i na koji način da očistimo grafite ali nismo sačekali dobijanje tehničkih uslova od Zavoda, kako bi akciju završili što pre, tako da je svo vreme postajao rizik da će doći neko da nas hapsi a evo danas nas primate u Skupštini grada i jako mi je drago da je na kraju sve tako ispalo i što ste prepoznali našu akciju kao takvu“, rekla je Katrina Milićević.

Ova akcija, kako su istakli učesnici. Imala je za cilj i da se promovišu bolji odnos prema istorijskim spomenicima i kulturnoj baštini uopšte. Zamenik predsednika Skupštine grada Slavica Kominac uručila je na kraju prijema prigodne pokolone za sve učesnike ove akcije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu