Gradonačelnik Nikolić organizovao prijem za ambasadora Palestine - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, zajedno sa članom Gradskog veća za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju, Minjom Obradović, organizovao je prijem za ambasadora Palestine Mohameda Nabhana. Tema prijema su bili nastavak i novi vidovi saradnje između gradova pobratima Kragujevca i Jerihona.

Ambasador Palestine najpre je Radomiru Nikoliću uputio iskrene čestitke povodom izbora za gradonačelnika i izrazio nadu da će dosadašnja uspešna saradnja biti proširena. Palestinski narod gaji veliko poštovanje prema narodu nekadašnje Jugoslavije odnosno Srbije koji je pružao veliku podršku našoj borbi za sticanje nezavisnosti. Takva politika se nastavlja i veoma cenimo, naglasio je Nabhan, što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio Palsetinu čime je dao dodatani podsticaj za nove sadržaje saradnje.

Kragujevac je jedan od gradova gde trenutno studira desetak naših mladih ljudi, a svojevremeno se dosta mladih iz Palestine školovalo u bivšoj Jugoslaviji. To su veoma cenjeni stručnjaci, a mnogi od njih sklopili su i brakove sa građankama Srbije, tako da su oni svojevrstan most saradnje i prijateljstva između naša dva naroda.

Brojne mešovite porodice susrele su se u Palestini sa predsednikom Nikolićem tako da smo došli na ideju da u naš obrazovni sistem, rekao je Nabhan, dodamo i izučavanje srpskog jezika kako izašli u susret deci iz mešovitih brakova. Iz istog razloga, kazao je Nabhan, naša Vlada je odlučila da Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u gradu Jerihonu, pokloni plac za izgradnju crkve.

"Bogatstvo je danas imati prijatelje u svetu. Zaista osećamo veliko prijateljstvo prema narodu Palestine i želimo da radimo na tome da ono bude još jače. Znamo da vaša zemlja prolazi kroz probleme i računajte uvek na našu podršku i razumevanje" rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić.

Ako nešto može da se nazove bratstvom među gradovima i dobrim odnosima onda je to upravo odnos koji Kragujevac ima sa Jerihonom i narodom Palestine. Grad Kragujevac, istakao je Nikolić, bez ikakve finansijske koristi finansira boravak i školovanje studenata iz Palestine u Kragujevcu. Očekujem da ambasada i Vlada Palestine imaju razumevanja za novonastalu tešku finansijsku situaciju, zbog čega nismo bili u mogućnosti da povećavamo broj studenta u Kragujevcu u odnosu na prošlu godinu. Nakon izlaska iz krize, kazao je Nikolić, očekujem da taj broj povećamo, s tim što ćemo iznaći neke druge načine i modele finansiranja. Osim toga, razmotrićemo i mogućnost da u nekim boljim vremenima, nakon školovanja, studneti iz Palestine stiču praksu u nekoj od svetskih firmi koje ovde posluju poput FIAT-a i njegovih kooperanata.

Prostora za saradnju ima i u drugim oblastima, o čemu su ambasador Mohamed Nabhan i gradonačelnik Radomir Nikolić razgovarali na odvojenom sastanku. Tom prilikom ambasador Palestine uručio je gradonačelniku Nikoliću pozivno pismo gradonačelnika Jerihona.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu