INTERVJU: Kragujevački taksisti progovorili o zloupotrebama - iKragujevac


Vesti

Revoltirani kragujevački taksisti u intervjuu su dali objašnjenja i svoje viđenje trenutne situacije taksi prevoza u gradu.

Intervju prenosimo u celosti:

  • Šta se desilo u kancelariji Sekretara za inspekcijske poslove, g-dina Saše Milenkovića?

Revoltirani taksi prevoznici su delegirali predstavnike u sastavu: Predrag Spasojević (zastupnik SITAK-a), Goran Jevtić i Milovan Đorović, sa ciljem iniciranja rada nadležne inspekcijske službe. U jučerašnjem zahtevu smo tražili suspenziju dva saobraćajna inspektora koja su, prilikom kontrole nosioca taksi prevoza, dana 03.10.2014. godine učinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja (KZS, član 359). Za prethodno navedeno postoje svedoci, što je i navedeno u jučerašnjem zahtevu koje je upućeno g-dinu Saši Milenkoviću. Navedeni g-din je odbio da nas primi. Došlo je do verbalne rasprave gde sam ja naveo da štiti kriminalne radnje podčinjenih službenika. Isti je, zatvorio vrata i mogao je fizički da se povredi. Otvorio sam vrata i tražio da pozove obezeđenje. Navedenom gospodinu nije čista savest pošto je ponovo zatvorio vrata i nije pozvao obezbeđenje. U suštini smo mi bili ugroženi od strane navedenog gospodina.

  • Da li sumnjate u korupciju?

Sami zaključite, a ja ću Vam kratko opisati događaj od dana 03.10.2014. godine. Saobraćajni inspektori Verica i Zorica su prilikom sporne kontrole alarmirali nelegalne taksiste, koji su se dali u beg. Tri vozila koja su kontrolisali nisu procesuirali u skladu sa Zakonom o drumskom prevozu (član 44a) i tako učinili krivično delo. Sami zaključite zašto tri vozila nisu procesuirana, da li ima mesta za sumnju i korumpiranost saobraćajnih inspektora.
Da li možemo da posumnjamo i u g-dina Sašu Milenkovića?

  • Da li ste se u prethodnom periodu obraćali Sekretaru za inspekcijske poslove?

U poslednjih 30-ak dana u više navrata smo se obraćali navedenom g-dinu i isticali anomalije koje postoje u metodologiji inspekcijskog nadzora. Navedeni nije imao sluha, te je došlo do kulminacije i verbalne rasprave. Sramota je da jedna ovakva osoba predstavlja jednu gradsku instituciju.

  • Kakav je socio-ekonomski status taksi prevoznika na teritoriji grada Kragujevca?

Procenjujem da je nas 10-ak % legalno, a ostali se kriju iza "crvenog kartončeta“. "Crveno kartonče“ je paravan za rad u sivoj zoni. "Crveno kartonče“ je navalidna taksi legitimacija. Taksi preduzetnik je u obavezi da taksi legitimaciju odjavljenog vozača vrati u Odeljenje za saobraćaj. Saobraćajni inspektori treba da identifikuju nevažeće taksi legitimacije.
Mi, legalni, smo osuđeni na propast. Pojedini vlasnici vozila su u sprezi sa korumpiranim saobraćajnim inspektorima i ostvaruju ekstremno veliku dobit na štetu države. Pojedinci se bogate u ovoj priči. Milioni dinara se zbog neuređenosti ove oblasti stavljaju u ruke pojedinaca iz redova taksi organizacija i pojedinih visokih činovnika Gradske uprave.

  • Da li imate rešenje?

Potpuno sprovođenje zakona i podzakonskih akata koji definišu ovaj vid javnog prevoza. Član 36. Zakona o drumskom prevozu definiše optemalizaciju auto-taksi prevoza i obezbeđivanje ambijenta za rad legalnim taksi preduzetnicima. Potrebe grada Kragujevca su za oko 400 taksi vozila. To bi bio siguran priliv u budžet Republike Srbije od par miliona dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu