Biciklistički maraton od Kragujevca do Mostara - iKragujevac


Vesti

Iz Kragujevca će sutra startovati tradicionalni 11. tandem - biciklistički maraton do Mostara, ustanovljen 2004. godine, u čast obnavljanja Starog mosta na Neretvi i obnavljanja pobratimstava između ta dva grada.

Na put preko Užica, Višegrada i Sarajeva krenuće i tandem biciklistička posada u kojoj je jedna slabovida osoba i 10 solo biciklista.

Učesnik maratona Goran Nikolić iz Paraolimpijskog kluba Junior izjavio je FoNetu da maraton predstavlja manifestaciju prijateljstva između Kragujevca i Mostara, navodeći da ove godine ima i dvostruku jubilarnu dimenziju.

Sarajevo je pre 30 godina postalo nama najbliži olimpijski grad. Opština Stari grad u centru Sarajeva je 2012.

potpisala Povelju o bratimljenju sa Kragujevcom i to su bile prve dve lokalne samouprave koje su se nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije pobratimile. Istovremeno, prijatelji iz Mostara slave 10. godišnjicu obnavljanja Starog mosta, što je prilika da zajedno proslavimo jubilej, rekao je Nikolić.

Maratonci će preći razdaljinu od 470 kilometara, a planirano je da u subotu stignu u Mostar, gde će prisustvovati skokovima u Neretvu sa Starog mosta, manifestaciji koja se po 479. put održava u tom gradu.

Pomoćnik gradonačelnika za sport Jovan Pavlović Bojadžić izjavio je FoNetu da je ovogodišnji maraton značajan i jer kragujevački biciklisti stižu u Mostar na 10. godišnjicu obnavljanja Starog mosta.

Želja nam je da uveličamo svečanost učešćem delegacije koju će činiti ne samo biciklisti, već će u njoj biti naših plivača na mostarskom turniru u plivanju i skakača iz Kluba ekstremnih sportova. Manifestacija koja je počela pre 11 godina je doprinela da saradnju sa Mostarom iz godine u godinu proširujemo i da veliki broj Kragujevčana i Mostaraca učestvuje u ovim razmenama, rekao je Pavlović Bojadžić.

Pokrovitelji maratona su, pored Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji, Mostar i Kragujevac, a organizaciji su se pridružili i gradovi kroz koje maraton prolazi – Užice, Višegrad i sarajevska opština Stari grad.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu