Kragujevac: Neuređen taksi prevoz - iKragujevac


Vesti

Zbog neuređenog taksi prevoza i "divljih" taksista, državna kasa oštećena je za najmanje pet miliona dinara godišnje. Predstavnici Udruženja "Sitak" prozivaju čelnike lokalne samouprave koji žmure pred ovim problemom.

Na gubitku su i građani koji koriste taksi prevoz, kao i taksisti koji legalno obavljaju ovaj posao. Za taj javašluk predstavnici Udruženja "Sitak" prozivaju čelnike lokalne samouprave koji, kako tvrde, žmure pred ovim problemom.

Prema rečima Predraga Spasojevića, predsednika Udruženja taksista "Sitak" („Siguran taksi“), više puta su se obraćali čelnicima grada, ali odgovora nema. Ovih dana su se pismom obratili i Vladi Srbije, gde ukazuju na višegodišnje probleme.

"Naš utisak je da gradska vlast na ovaj način čuva neki prividni socijalni mir. Zbog nelojalne konkurencije oštećeni su legalni taksisti, ugrožena i bezbednost građana koji se voze sumnjivim taksi vozilima. Kada bi se uveo red, državna kasa bi bila punija za najmanje pet miliona dinara. Trenutno, od taksi prevoza prihod je par stotina hiljada dinara" kaže Spasojević.

Mnogi koji imaju automobil i dozvolu B kategorije izađu na ulicu i nude taksi prevoz. Ovaj posao rade i pojedini ljudi sa kriminalnim dosijeima, i bez odgovarajuće vozačke dozvole, odnosno položenog sertifikata za profesionalne vozače. U opticaju su vozila bez taksimetra ili sa uređajima sumnjivog porekla na kojima se očitava cena prevoza prema ko zna čijem merilu. Siva ekonomija je godinama unazad "model" rada u taksi prevozu kažu taksisti.

U udruženju procenjuju da u Kragujevcu radi oko pet stotina nelegalnih taksista. Dok u sekretarijatu za inspekcijske poslove u Kragujevcu tvrde da su svakodnevno na terenu sa saobraćajnom policijom ali da je prema sadašnjim propisima teško iskoreniti veliki broj nelegalnih taksista. "Pojavljuju se i taksi vozila iz Knića i drugih opština koja rade na kragujevačkim ulicama, ali mi tu nemamo nadležnos" kažu u sekretarijatu.

"Zvanično je u gradu registrovano 800 taksi vozila i 500 osoba za obavljanje taksi prevoza koje imaju taksi legitimacije. Ispada da sa tri stotine vozila upravljaju nepostojeći ljudi", navodi "Sitak" udruženje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu