Nedelja posvećena starima u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Svetski dan starih, 1. oktobar u Kragujevcu biće obeležen nizom aktivnosti namenjenih našim najstarijim sugrađanima u okviru Sedmog festivala stvaralaštva starih koji se i ove godine organizuje pod sloganom «Stvaram srcem».

Festival organizuje Udruženje građana «Sunce» uz podršku grada Kragujevca.

Festival će svečano biti otvoren sutra, u 20 časova, u Knjaževsko-srpskom teatru, nakon ćega će za posetioce biti izvedena pozorišna predstava «Čovek, zver, vrlina» Knjaževsko-srpskog teatra, U prostorijama kluba «Duga» Crvenog krsta u prepodnevnim satima, biće održana tribima «Aktivizam starih», dok će učenici OŠ «Toza Dragović» u školskom frizerskom salonu uradićemo besplatno frizirati naše najstarije sugrađane od 10 časova.

Tokom sedam dana trajanja festivala biće organizovane umetničke radionice u Zavodu «Male Pčelice», izložba dečjih radova na temu «Moja baka i ja-moj deka i ja» u prostorijama Gradskog udruženja penzionera, poseta Olimpijadi sporta, zdravlja i kulture trećeg doba u Vrnjačkoj banji, «Staza zdravlja» i tribina na otvorenom «Doživimo stotu» u organizaciji Gerontološkog centra, Šumadijsko prelo u selu Resnik, takmičenje «Prvi glas festivala Stvaram srcem», izbor najboljeg slanog peciva i kolača «Po bakinom receptu»…

- Brinemo o zdravlju starih, brinemo o njihovim potrebama, borimo se protiv njihove usamljenosti, i pokušavamo da ublažimo njihovo siromaštvo nekim aktivnostima tokom čitave godine. Tu napominjem da sva lica starija od 65 godina imaju besplatnu kartu za javni gradski prevoz, da se gerontodomaćice brinu o starima na selu i u gradu, kroz Kutak za kvalitetnije starenje brinemo o njihovom društvenom životu, kroz Gerontološki centar brinemo o njihovom trajnom zbrinjavanju - kaže dr Jasmina Nedović, član Gradskog veća zadužena za zdravstvo, socijalnu politiku i društvenu brigu o deci.

Organizatori festivala apeluju na sugrađane da obrate pažnju na svoje najbliže okruženje, da prepoznaju ko su osobe kojima je pomoć potrebna i jave Centru za socijalni rad. Hitna pomoć, Služba kućnog lečenja, sveštenici, poštari , svi oni koji svakodnevno ulaze u kuće naših sugrađana i imaju informaciju sa terena.

Za naše sugrađane poruka glasi da nam jave, da nam kažu da u njihovom komšiluku živi baka koja je sama, stara i slepa, a onda će Centar za socijalni rad odraditi svoj deo posla, posetiti ihi upoznati sa svim uslugama koje Kragujevac ima i nudi. Grad je razvio veliki broj usluga od Dnevnog centra za stare, preko prihvatilišta za stare, klubova, Kutka za stare u Crvenom krstu, materijalne pomoći kroz dobrovoljno radno angažovanje kako bi se sačuvalo dostojanstvo tih ljudi - kaže dr Gordana Đokić, direktorka Gerontološkog centra.
izvor: portal grada kragujevca

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu