Od 16. februara važi novi Zakon o sportu - iKragujevac


Sport

Od 16. februara važi novi Zakon o sportu. Ovim propisom unete su brojne novine koje se odnose na zaključivanje ugovora, zaštitu maloletnih sportista, kao i na izdvajanje novca za sport iz budžeta lokalnih samouprava.

Ugovori između sportista i klubova ubuduće će morati da budu overavani kod notara. Ograničeni su razlozi zbog kojih maloletni sportisti mogu da promene klub i grad, a njihove ugovore moraju potpisati oba roditelja. Ovo su samo neke od novina uvedenih novim Zakonom o sportu.

Profesor Pravnog fakulteta i član radne grupe koja je pripremala ovaj propis Nenad Đurđević objašnjava da će izmena biti i kada je reč o izdvajanjima za sport iz lokalnog budžeta.

Gradovi i opštine novac iz budžeta mogu da raspodeljuju samo na osnovu pravilnika koji je usklađen sa zakonom i aktorm resornog ministarstva.

Grad Kragujevac je tokom 2015. usvojio pravilnik u skladu sa kojim su klubovi dobili novac i na ovogodišnjem konkursu. U lokalnoj samoupravi kažu da će uskoro objaviti poziv klubovima da dostave programe za 2017. godinu, a da su spremni da pravilnik promene ukoliko bude bilo potrebe.

U resornoj gradskoj upravi kažu da su spremni za primenu novih propisa i dodaju da će ove godine na raspolaganju biti pet miliona dinara za školski sport, kao i da su u planu i takmičenja za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Novi Zakon o sportu posebno štiti decu, pa je između ostalog propisano da članarina u klubovima bude 10 odsto prosečne plate u Srbiji, a da sportisti do 14 godine ne plaćaju lekarske preglede.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu