Saznajte koji Kragujevčani imaju platu čak 200 000 dinara - iKragujevac


Sport

Dok stranci zarade i po 400.000 evra za godinu dana, a Rikardinjo čak milionče za tri meseca, u Srbiji je san plata od 200.000 dinara, koju imaju samo majstori iz Ekonomca.

Pobeda Srbije nad Slovenijom (5:1), i to u punoj Areni, izazvala je pravu euforiju među ovdašnjim ljubiteljima igre na petoparcu. Kako stvari stoje, 11.000 mesta biće malo za naredni duel s Portugalom, a neka se niko ne začudi ako u nokaut fazi padne i ona zavesa iza gola, kao na vaterpolu...

Da, futsal se u Srbiji voli, i euforija ne iznenađuje, ali baš ovo je prilika da vidimo gde smo mi, a gde svet u ovom uskoro olimpijskom sportu. A baš smo daleko.

Srbija ima oko 600 registrovanih igrača, a Španija dva miliona! „Furiji“ je to treći sport, dok su, recimo, Italijani naturalizovali i skupo platili devet Brazilaca.

Problem su klubovi i liga, odnosno nedostatak novca. Jedini izuzetak je Ekonomac iz Kragujevca, u čijim redovima i sada igra pet reprezentativaca, a sedam je igralo. Jedan od njih je i naš prvi golman Miodrag Aksentijević, član ruskog Tjumena.
- Nekada su i u Marbu bile ozbiljne plate, sada su samo u Ekonomcu, koji ima zavidan rejting i u Evropi. One idu i do pet prosečnih srpskih plata, i da, tamošnji igrači mogu da žive normalnim životom. Svi ostali klubovi su, nažalost, gotovo amaterski, novac je svuda problem... Spas bi jedino bio u tome da se veliki centri uključe. Recimo, Niš je kolevka malog fudbala, i tamo bude dve-tri hiljade ljudi po meču, ali i tamo klubovi grcaju. Takođe, trebaju nam nove mlade snage. Mnogi talenti propadaju, a mnogo je lakše probiti se u ovom sportu nego u nekom drugom. Mladi, ako volite i znate, dođite, probajte - kaže Aksentijević.
A kako futsal izgleda napolju, reći će treći golman Evrope...

- U Rusiji dobri igrači zarađuju od 10.000 do 35.000 evra mesečno, u drugim zemljama i po 50.000 i više! Futsal je danas ozbiljna priča. Od njega se preko može lepo živeti. Da ne govorim o najboljima, Brazilcu Falkau i Portugalcu Rikardinju, koji je u Japanu zaradio milion za tri meseca. Tako je to, svi igraju za novac, a mi za srce i talenat - zaključuje Aksentijević.
Da nije Ekonomca...

Ekonomac bukvalno drži srpski futsal na aparatima. Klub iz Kragujevca ima sedam titula prvaka, iznedrio je 12 reprezentativaca, a nalazi se i na četvrtom mestu UEFA rang-liste!

- Za sve su zaslužni Veroljub Dugalić, koji se zaista trudi da futsal zadrži u Srbiji, trener Božović i pokojni Predrag Brzaković, golmanska legenda koja je mnogo dala tom sportu - dodaje Aksentijević. Članovi kluba su i Aleksandar Đorđević, Đorđe Balašević, Nađa Higl, Milorad Čavić...

Savez i Vlada da pomognu

Evropsko prvenstvo u Beogradu je idealan momenat i da Savez i Vlada Srbije udahnu novi život ovom sportu.

- Od toga bi mlađi naraštaji imali najviše koristi. Prvo, klince tako možemo skloniti sa ulice i odvesti u halu, a drugo, futsal će uskoro biti olimpijski sport, zašto to ne bi dočekali spremni? Nije potrebno mnogo, a videli ste koliko je dece i porodica bilo na tribinama Arene protiv Slovenije - smatra naš golman.
SRBIJA

Od 14 članova našeg tima, osmorica igraju u inostranstvu, a šestorica u Srbiji (četvorica u Ekonomcu, po jedan u Deusu i Kalči)

Miodrag Aksentijević

Rođen: Niš

Pozicija: golman

Klub: Tjumen (Rusija)

Nemanja Momčilović

Rođen: Prokuplje

Pozicija: golman

Klub: Nikars Riga (Letonija)

Marko Perić

Rođen: Beograd

Pozicija: odbrana

Klub: Kaos (Italija)

Vladimir Lazić

Rođen: Beograd

Pozicija: odbrana

Klub: Tulpar (Kazahstan)

Slobodan Rajčević

Rođen: Zrenjanin

Pozicija: odbrana

Klub: Majaden (Liban)

Aleksandar Živanović

Rođen: S. Mitrovica

Pozicija: odbrana

Klub: Deus

Stefan Rakić

Rođen: Kruševac

Pozicija: odbrana

Klub: Informatika (Rumunija)

Miloš Simić

Rođen: Kragujevac

Pozicija: odbrana-napad

Klub: Ekonomac

Dušan Milojević

Rođen: Mostar

Pozicija: napad

Klub: Kalča

Slobodan Janjić

Rođen: Zrenjanin

Pozicija: napad

Klub: Informatika (Rumunija)

Mladen Kocić

Rođen: Niš

Pozicija: napad

Klub: Nacional (Hrvatska)

Marko Pršić

Rođen: Aleksandrovac

Pozicija: napad

Klub: Ekonomac

Miloš Stojković

Rođen: Uroševac

Pozicija: napad

Klub: Ekonomac

Marko Radovanović

Rođen: Cerovac

Pozicija: napad

Klub: Ekonomac

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu