INTERVJU Miroslav Petrašinović: Kragujevac je grad budućnosti - iKragujevac


Politika

iKragujevac razgovara sa predsednikom Skupštine grada Kragujevca Miroslavom Petrašinovićem, a na temu aktuelnih pitanja vezanim za rad parlamenta.

Kako ocenjujete rad Skupštine u prethodnoj godini?

Rad skupštine u prošloj godini je bio veoma kvalitetan, imalli smo 11 sednica od čega 8 po redovnom i 3 po hitnom postupku. U proseku, sednice su nam trajale oko pet časova što govori o aktivnom učešću odbornika u radu lokalnog parlamenta. Ono što je svakako u najvećoj meri uticalo na rad lokalnog parlamenta u prethodnoj godini bio je nivo diskusije među odbornicima. Mišljenja sam da je način i nivo diskusije među našim odbornicima na znatno većem nivou nego u ostalim lokalnim parlamentima.

Koliko su odbornici bili zainteresovani za rešavanje konkretnih problema i da li su svojim radom doprineli njihovom rešavanju?

Odbornici aktivno učestvuju u radu parlamenta i svojim pitanjima koje upućuju - počev od gradonačelnika preko gradskih većnika i načelnika uprava, ukazuju na probleme sugrađana, najčešće iz mesnih zajednica kojima oni pripadaju. Takođe odbornici predlažu i rešenja za te probleme što, kad god je to moguće, biva prihvaćeno kako od strane gradonačelnika tako i od strane nadležnih stručnih službi. Ovom prilikom bih pohvalio odbornike koji su u protekloj godini za vreme sednica Skupštine radili bez pauze jer su svaki moj predlog da rad nastavimo bez pauze- prihvatali.

Koje su najvažnije odluke koje su odbornici razmatrali i usvojili, a koje su znatno uticale na poboljšanje života građana?

Postoji veliki broj važnih odluka koje smo doneli u prethodnom periodu i ovom prilikom bih izdvojio neke od njih. Za mene je najvažnija bila odluka o donošenju plana detaljne regulacije “Radne zone Sobovica Lužnice“ kojim je formalno pravno stvorena mogućnost za izgradnju nove industrijske zone na površini od 663 hektara gde će posao naći nekoliko hiljada radnika kako iz Kragujevca tako i iz centralne Srbije i gde je pre samo par nedelja kamen temljac položio predsednik republike Aleksandar Vučić. Napomenuo bih da smo doneli odluku i o planu detaljne regulacije Denino Brdo čime su stvoreni zakonski uslovi da do kraja godine počne izgradnja prvih stanova za pripadnike službi bezbednosti. Naravno pored stanova za pripadnike policije gradiće se stanovi i za građane u civilstvu i čitav niz pratećih objekata koji su potrebni jednom modernom gradskom naselju. Treba spomenuti odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad Radio televizijom Kragujevac, odluku o prihvatanju udela i osnivačkih prava u DOO za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava Zavod za Zdravstvenu zaštitu radnika.... 

Da li je Kragujevac prezadužen?

Ako se plate zaposlenima u javnom i javnom komunalnom sektoru redovno izmiruju, ako javno komunalna preduzeća imaju nova vozila u svom voznom parku, ako se sva dospela potraživanja isplaćuju u zakonom definisanim rokovima, ako renovirate vrtiće, škole - osnovne i srednje, gradite nove sportske dvorane kao što je ona u Stanovu, sufinansirate boravak dece u privatnim vrtićima, izdvajate značajna sredstva za pomoć bračnim parovima koji su u programu vantelesne oplodnje... iako nisam ekonomista meni ovo govori da sve ovo napred navedeno „prezadužen“ grad ne bi mogao.

Kako ocenjujete rad vladajuće većine u Kragujevcu?

Smatram da je vladajuća koalicija radila dobro u prethodnom periodu, imamo stabilnu odborničku većinu od 58 odbornika, što čini dve trećine od ukupnog broja odbornika u našem parlamentu. Radimo kao jedan veliki tim u kome se svakom zna mesto i uloga. Kada na čelu tima imate vizionara koji vidi Kragujevac deset godina unapred i koji od svakog saradnika zna da izvuče njegov maksimum onda i rezultati ne izostanu.

Trenutno je opozicija razuđena i oslabljena a građani više nisu sigurni ko je ostao u opoziciji, da li Vi znate ko je sada u opoziciji i da li je ima?

Ja ne bih potcenjivao snagu kragujevačke opozicije. Iako se možda čini da su razuđeni i razbijeni u radu parlamenta su veoma aktivni. Kao opozicione odbornike danas imamo bivšeg gradonačelnika, dvojicu bivših predsednika skupštine, bivše visoke funkcionere u lokalnoj vlasti, sve su to iskusni lokalni političari čiji se uticaj u biračkom telu ne sme zanemariti.

Na prethodnim sednicama u više navrata, opozicija je izlazila za govornicu i kritikovala pojedine odluke i postupke predstavnika lokalne samouprave. Kako vidite njihovo opoziciono delovanje?

Opozicija radi upravo ono što se očekuje od nje a to je da kritikuje i da kroz parlament vrši svojevrsnu kontrolnu funkciju rada lokalne vlasti. To je demokratija. Opozicija je pokazala u prethodnom periodu da zna da bude i konstruktivna, a kada to kažem imam na umu odluke za koje su zajedno glasali i odbornici pozicije i opozicije. Korisno je kada jedna vlast ima dobru opoziciju, dobra kritika vas tera da radite bolje.

Da li je istina da ste majstor karatea?

Bili ste blizu, u pitanju je borilačka veština, ali ne karate već Ju Jutsu (đu đucu).

Šta bi ste poručili Kragujevčanima?

Kragujevčanima bih poručio da ne gube nadu. Kragujevac je grad budućnosti, grad u kome se gradi centar Izvrsnosti, u kome je položen kamen tameljac za “Mind park”, gde će se graditi nove stambene četvrti i koji će imati reprezentativni objekat pravosuđa - Palatu pravde. Na svim tim poslovima zaposlenje će naći na hiljade ljudi različitih obrazovnih profila. Grad koji je u dobrim rukama i za čiju budućnost ne treba da brinemo.


  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu