Ministri EU: Srbija napredovala, ima još posla - iKragujevac


Politika

Ministarski savet Evropske unije pohvalio je danas napredak koji je vlada ostvarila na polju unutrašnjih reformi i na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali je ukazao da još ima nedovršenog posla.

“Savet pozdravlja napredak koji je Srbija napravila u ovoj godini, uljučujući reformu javne uprave, reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u tekstu koji je danas usvojen na sastanku šefova diplomatija EU u Briselu.

Savet je pozdravio i početak pregovaračkog procesa o pridruživanju EU i pohvalio dobru pripremljenost ispoljenu tokom procesa skrininga, ukazujući istovremeno da poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, treba otvoriti rano i povezati otvaranje ostalih poglavlja sa napretkom u ova dva.

Ministri su pozvali Srbiju da intenzivira rad na reformama, a kao oblasti na koje treba obratiti posebnu pažnju naveli su prava Roma i drugih nacionalnih manjina, suzbijanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i pitanje slobode izražavanja, za koju su sa zabrinutošću konstatovali da se sužava.

Sem toga, pohvaljen je i napredak u dijalogu o normalizacije Beograda i Prištine.
“Savet će nastaviti da nadgleda kontinuirani angažman Srbije na vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući primenu svih dosad postignutih sporazuma u dobroj veri, kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na evropskom putu”.

Kao i za poglavlja 3 i 24, u zakljucku se kaže i da poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije, treba da bude otvoreno među prvima i da napredak na tom polju treba da bude vezan za napredak u ostalim poglavljima.

Sem toga, Srbija se poziva da nastavi da progresivno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu