Premijer u diplomatskoj ofanzivi - iKragujevac


Politika

Srbiju u narednim mesecima čekaju najžešći pritisci Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da uvede sankcije Rusiji. Zbog toga će premijer Aleksandar Vučić pokrenuti široku diplomatsku ofanzivu ka najmoćnijim svetskim adresama. Cilj je da sačuva samostalnu politiku zemlje i poziciju da napredujemo ka EU bez okretanja leđa Moskvi.

Kako pišu beogradski mediji prvi čovek srpske vlade trebalo bi najkasnije do kraja februara iduće godine da poseti Vašington i da razgovara za visokim zvaničnicima SAD.

Odmah posle toga, već u martu, Vučića će u Moskvi ponovo da ugoste najviši državnici Ruske Federacije. A pre te dve ključne posete, premijer Srbije razgovaraće još jednom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Do kraja ove godine, najveći test i lakmus za odnose zemalja EU prema srpskoj spoljnoj politici, biće samit Kine i 16 država centralne i jugoistočne Evrope koji se održava 16. decembra u Beogradu.

Naime, tumači se da bi države EU, koje bi eventualno bojkotovale skup praktično poslale i indirektnu diplomatsku poruku Srbiji da ne gledaju blagonaklono na njenu spoljnu politiku i na odnose sa Rusijom.

Zato će premijer Vučić i u narednom periodu nastaviti da vodi politiku „na tankoj žici“ između Kremlja i Zapada. Tačnije, insistiraće na strateškom opredeljenju ka članstvu Srbije u EU, ali uz odbijanje da se Rusiji uvedu sankcije.

Predsednik Vlade, kako se tumači, na taj način pokušava što skuplje da „proda kožu“ i na istoku i na zapadu, ali tako da politički i ekonomski profitira Srbija.

Vučić je odlučan da u ime države vodi nezavisnu spoljnu politiku koliko god da ga to politički košta, i nije spreman da odustane od strateških opredeljenja dokle god je na čelu ministarskog tima.

I u svetskim krugovima danima traje polemika o novom lomljenju kopalja Rusije i Zapada na Balkanu. Predsednik ruske Dume Sergej Nariškin poručio je juče da su „pozivi EU Srbiji da se priključi sankcijama Moskvi grubi i prosti“ i da se pred Beograd postavlja izbor: prihvatite embargo ili za vas nema mesta u Uniji.

Karnegi institut, u analizi „Zapadni Balkan postaje novo rusko igralište“, naglašava da je politika EU „zanemarivala“ Srbiju i region. S druge strane, kažu, Rusija ulaže u Srbiju, i politički i ekonomski, od železnice do energetike. A Brisel praktično gura region u zagrljaj Rusije. Zato i ne treba da čudi, kaže se u analizi, što se Srbiji ne mili da se priključi sankcijama EU. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu