Rebić: Bezbednost u saobraćaju značajno povećana - iKragujevac


Politika

Od početka godine u Srbiji je poginulo 104 osobe manje nego u istom periodu 2013. što ukazuje da je stanje bezbednosti u saobraćaju značajno povoljnije nego prethodnih godina, izjavio je danas načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić. 

Rebić je na okruglom stolu na temu bezbednosti u saobraćaju, koji je organizovan povodom Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, rekao da je i broj nezgoda ove godine smanjen za oko 1.000, kao i da je oko 800 osoba manje povređeno na putevima u Srbiji.

On je istakao da deca najčešće stradaju kao putnici i da saobraćajna policija tu vidi najveći prostor za unapređenje bezbednosti. 

"Vrlo smo nezadovoljni, jer podaci pokazuju da je stepen korišćenja pojasa na zadnjem sedištu samo oko pet odsto. Imajući u vidu da se deca prevoze najčešće na zadnjem sedištu, to znači da su roditelji oni koji nedovoljno čine za bezbednost svoje dece", rekao je Rebić.

Prema njegovim rečima, u julu i avgustu poginulih je duplo manje nego u istom periodu prethodne godine.

On je dodao da će se saobraćajna policija u prvom narednom periodu fokusirati na otkrivanje vozača pod dejstvom alkohola i da očekuje donaciju od oko 100 novih alkometara.

Ministar prosvete Srđan Verbić poručio je da svi moraju odgovorno da učestvuju u saobraćaju i da opomenu svoje najbliže da učine isto.

On je rekao da se ne predviđa uvođenje bezbednosti u saobraćaju kao predmet u školi jer, kako je naveo, sve što se "pretvori u školski predmet postaje dosadna obaveza i gubi na značaju". 

"Mi treba da se bavimo bezbednošću u saobraćaju kroz sve druge aktivnosti, a pre svega van učionice", smatra Verbić.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Krsto Lipovac rekao je da je neophodno da "nebezbedni finansiraju bezbednost" i da sav novac od kazni mora ići na finansiranje bezbednosti saobraćaja.

On je rekao i da će Agencija predložiti formiranje fonda za bezbednost saobraćaja, kao i da se deo novca od osiguranja uplaćuje u taj fond.

"Očekujemo do kraja meseca usvajanje radne verzije nove strategije o bezbednosti saobraćaja i važno je da vlada prepozna novac koji može da se dobije od uplaćivanja kazni da strategija ne bi ostala samo mrtvo slovo na papiru", rekao je Lipovac.

U Srbiji se i ove godine obeležava 16. novembar, Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, njihove, posledice, troškove nezgoda, kao i mere koje se mogu preduzeti da se one spreče.

U nedelju, 16. novembra, na platou ispred gradske skupštine biće održano više performansa sa simbolikom tog dana, a širom Srbije postavljeni su bilbordi sa upozorenjima o stradanju u saobraćaju. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu