TS: Građani Kragujevca imaju apsolutno pravo da znaju ko ih predstavlja! - iKragujevac


Politika

U Kragujevcu ovih dana nije baš jasno ko upravlja gradom. Većina odbornika koji čine vladajuću koaliciju potiče iz fiktivnih ili neformalnih i izmišljenih političkih organizacija.

Naime, aktuelni gradonačelnik Veroljub Stevanović se i dalje vodi kao zamenik predsednika političke stranke URS-a Mlađana Dinkića, dok u javnosti istupa kao lider političke stranke u reosnivanu koju naziva Zajedno za Šumadiju, a paralenlo se predstavlja i kao pokretač nekakvog novog opozicionog bloka u osnivanju koji naziva Okupljanje za Srbiju. Još čudnije je to, što istupa u javnosti sa skraćenicom ZZŠ tako da javnost postaje zbunjena.

Skraćenica ZZŠ se u javnosti koristi u četiri različita značenja te postaje diskutabilno šta se njome tačno označava: bivša politička stranka liberalne desnice Zajedno za Šumadiju koja je pravno prestala da postoji osnivanjem URS-a, politička stranka u reosnivanju koja očigledno nema kredibilitet da bude osnovana ili reosnovana u skladu sa Zakonom o političkim strankama, nekakva neformalna politička organizacija ili udruženje građana koje pravno ne postoji, odnosno koje nije moguće pronaći putem zvanične pretrage udruženja građana na sajtu APR-a. 

Dolazimo do zaključka da građane Kragujevca ustvari vodi neformalna grupa građana kao izmišljena politička opcija. Postavlja se pitanje da li je takvo delovanje zakonito i da li se na taj način beži od preuzimanja odgovornosti? Kako uopšte sme da deluje stranka koja ne postoji i po kom osnovu može da bude odgovorna?

Ove protivrečnosti vređaju intiligenciju građana, pa nas prirodno interesuje, ko je zapravo nosilac pravnog i političkog subjektiviteta ZZŠ , šta ta skraćenica znači, kao i da li URS postoji samo fiktivno ili i faktički? Na zvaničnom sajtu ZZŠ, predstavnici upravnog odbora se potpisuju kao predstavnici političke stranke, što ova organizacija pravno ne može biti, zato što je za registraciju poličke stranke potrebno 10.000 overenih potpisa, koje, ako već formalno ne postoje, nisu uspeli da skupe.

Što se URS-a tiče situacija je još skandaloznija. Ujedinjeni Regioni Srbije (URS) formalno postoje i upisani su u registar političkih stranaka. Njihov web sajt funkcioniše, iako zvanični predstavnici, javno istupaju sa stavom da je URS nekakav projekat koji je propao. O tome ne žele da razgovaraju. Kao njihov zastupnik se i dalje vodi Mlađan Dinkić, a kao zamenik, aktuelni gradonačelnih Kragujevca, Veroljub Stevanović. Saša Milenić je predsednik resornog odbora za kulturu i aktuelni predsednik Skupštine grada Kragujevca koji URS smatra projektom koji je propao.

Na ulazu u zgradu na Trgu republike 5 u Beogradu, gde je zvanično registrovano predstavništvo ove politične stranke, nema nikoga, dok na adresi Topličin venac 11, gde se nalazio Gradski odbor Ujedinjenih regiona Srbije, u holu zgrade, na poštanskom sandučetu, piše „G17 plus, regionalni odbor“. U istoj zgradi, u prizemlju, na ulaznim staklenim vratima stoji natpis „Narodna stranka Srbije“ koja takođe formalno ne postoji, dok unutra naravno, nema nikoga. Na pitanje, da li će se URS zvanično ugasiti, predsednik resornog odbora za kulturu URS-a i potpredsednik ZZŠ, Saša Milenić, u obraćanju za javnost ironično odgovara da nazovemo URS i pitamo „njih“ da li će se ugasiti ili ne. Građani imaju ustavno pravo da znaju kako se pravno i politički definiše ZZŠ, šta se dešava sa URS-om, a kršenje ovog prava se može okarakterisati kao delovanje usmereno na rušenje ustavnog poretka, jer pravo na obaveštenost građanima garantuje Ustav Republike Srbije.

Zajedno za Šumadiju, kako oni sebe po drugi put nazivaju nakon raspada URS-a, u svojoj suštini jeste jedan demagoški autokratski neformalni politički pokret od čije politike je gradsko javno mnjenje poslednjih godina postalo veoma ranjivo. Ovi ljudi su potpuno upropastili Kragujevac, na prvom mestu ekonomski tako da su posledice katastrofalne. Njihova politička platforma ima ulogu da stvori lažnu sliku ugroženosti građana Kragujevca, koja je, prema njihovom mišljenju, nastala kao posledica delovanja loše politike Vlade Republike Srbije, a sve kako bi pobegli od preuzimanja sopstvene odgovornosti za ekonomski kolaps. Kragujevac tako, samo u njihovoj svesti, postoji kao nekakva slobodna teritorija, koja je pod direktnim nametom Vlade Republike Srbije, što je, između ostalog, i napad na konstitucionalizam i ustavni poredak države Srbije, po sličnom modelu kao što je Demokratska stranka pokušala da uradi sa Vojvodinom.

Dakle, kako bi po svaku cenu o(p)stali na vlasti, primenjuje se strategija stvaranja neprijatelja od republičke Vlade, uz predstavljanje sebe za duhovne spasioce u sklopu nekakvog novog pokreta za slobodu, upravo na isti način, kao što autokratske utopije gledaju da na silu nametnu projekciju budućnosti, a u tome nema baš nimalo slobode.

Vlast je javna samo ukoliko brine za opšte dobro svih građana. Vlast koja služi samo sebi, nema nikakvu svrhu. Nemilosrdni pojednici koji godinama „vedre i oblače“ u Kragujevcu, permanentno nastavljaju da se bore za ostvarivanje sebičnih interesa. Služe se lažima, teškom demagogijom i stvaranjem iluzije, sramno se pozivajući na kulturno nasleđe Kragujevčana i srpskog naroda.

Tekst saopštenje potpisuje predsednik gradskog odbora TS u Kragujevcu, politički analitičar Marko Radonjić.

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu