Portret kolekcionara Milije Anđelića : „ Boris je bio čovek nenadmašnih glasovnih mogućnosti ” - iKragujevac


Kultura

O svetu muzike iz ugla advokata i diskofila za naš portal govori kolekcionar ploča Milija Anđelić. Njegova kolekcija ima preko 7.000 nosača zvuka, a osvrnuo se I na drugovanje sa Smakovcima .

Kakve su Vam impresije nakon koncerta kultne grupe „ Smak “ povodom Dana grada?

-Ne volim da budem euforičan, ali mora se reći da je  bilo nezaboravno, od dužine trajanja (skoro tri sata), do audio - vizuelnih kvaliteta, izbora pesama i velike posećenosti koncerta.

Jesu li svojom svirkom ispunili Vaša očekivanja?

-Apsulutno jeste

Koji trenutak, tokom koncerta, za Vas je bio najemotivniji?

-U svakom slučaju  pojavljivanje Borisa Aranđelovića na video bimu.

Po čemu pamtite pokojnog Borisa Aranđelovića?

-Boris je bio čovek nenadmašnih glasovnih mogućnost , u Smak je i doveden, jer je mogao da "izvuče"  onaj najteži deo iz Child in time od Deep purple. Bio je čovek vedrog duha, šaljivdžija, a njegova  autorska prava na Smak sam i pravno zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu RS. Srećom po Smak , pojavio se mlađani Jovan Pantić koji glasovno u velikoj meri može da zameni Borisovu boju glasa, s tim što je naravno Boris markantniji i jedinstven.

 

Ja pevac.png

 

Uspešno se bavite advokaturom, odakle tolika ljubav prema muzici i kolekcionarstvu?

-Jedno ne isključuje drugo, prvo je nastala ljubav prema muzici, a advokatura je posao koji je težak,  pa je neophodno slušati muziku kao vid lečenja od opterećenja advokatskim problemima.

Koliko ukupno nosača zvuka sadrži Vaša kolekcija i šte je čini?

-Broj nosača zvuka ne znam tačno, ploča ima 3.500, CD-a par hiljada, isto tako i DVD koncerata, da ne spominjem već prevaziđene video i audio kasete, nemam ja tu baš popis svega, a 90% je to rok i bluz  60-ih i 70-ih.

Od koje godine počinje ljubav prema pločama, sećate li se prve koja se našla u Vašem domu?

-Počeo sam da skupljam ploče '72,  sa 11 godina, i ne sećam se koja je bila prva, verovatno neki singl MIkija Jevremovića, jer je tada bila popularna naša zabavna muzika.

Opišite nam svoju proslavu 50. rođendana.

-To je bilo 2011. godine u tadašnjem lokalu "Rock star", gde je zbog broja zvanica (oko 300, od kojih svakako moram da izdvojim Slobodana Stojanovića Kepu) i broja grupa koje su učestvovale sve moralo da se organizuje u dve večeri, prvo veće uz 6 rok grupa (na čelu sa Osvajačima) i rok publiku sa kojom se viđam na koncertima, a drugo veće uz isto toliko grupa i publiku  mahom iz oblasti pravosuđa,sa kojom se viđam po sudu.

Vaš 20. jubilej u advokaturi bio je prilično neobičan, napravili ste svirku za preko 100 gostiju, kako je to izgledalo?

-To je bilo u bivšem lokalu "Gustav" 2017. uz grupu Cesium iz Velike Plane koja je tada prvi put svirala u Kragujevcu, koja u postavi ima odličnu pevačicu, a na repertoaru su bili  sve sami rok klasici, uz prisustvo velikog broja mojih zvanica, koji su bili oduševljeni svirkom, uz napomenu da su među gostima  bili i članovi Osvajača koji žive u našem gradu, pri čemu ponovo moram da spomenem i Kepu. Ove godine ću takođe napraviti proslavu povodom 25 godina bavljenja advokaturom, takođe iz dva dela kao 50. rođendan i to 25.8. i na kraju godine,oba u Domu omladine gde sam 2007. godine proslavio i 10 godina tog rada kada je učestvovalo oko 30 muzičara, a sada će biti dve grupe  sa oko 20 gostiju tih grupa.

Među muzičarima, koga smatrate najboljim prijateljem?

-To je nezahvalno pitanje, sa mnogo muzičara sam u odličnim odnosima, ne bih da izdvajam nekog, da se drugi ne naljute, mnoge muzičare sam i zastupao u sudu, ali  na najviše koncerata sam bio sa Osvajačima, putujući  zajedno sa njima, najviše zahvaljujući Šonetu i Kongi (u čijem sam lokalu "Sub klub" svojevremeno proveo dosta lepih trenutaka).

Puno je enigmi oko pesme „ Profesor“, znate li pravu istinu, kome je posvećena?

Pesma Profesor je posvećena pokojnom Miletu Zljoki Joviću, doajenu  džez muzike za naš grad i šire. O njegovom uticaju na muzičku scenu našeg grada je pisao i Vlada Paunović u knjizi Vrele šezdesete. Mile je često bio neizostavani savetnik na probama grupe Smak, gde je Točku  , Lazi i Mikiju savetovao da stave i poneke džez harmonije u svoje pesme. Iz zahvalnosti prema toj saradnji i kolegijalnoj ljubavi, nastala je ta pesma

Dešava se da često zapevate i koja numera je obavezna na Vašem repertoaru?

-Pevao sam sa oko 30 grupa, a najviše su na repertoaru Roadhouse blues od Doors-a i Hoću da znam od Partibrejkersa.

Šta mislite o kragujevačkoj muzičkoj sceni, koga biste izdvojili?

-Što se tiče kragujevačke rok scene, sem Smaka , moramo izdvojiti nekadašnju Vatru, a od onih koji su autorski i dalje aktivni svakako Osvajače, ČBS, Agatu, KBO!, Propagandu 117, Istok iza, LUR, Epilog, Darkshines, Popečitelje, uz napomenu da ima još odličnih grupa, ali da ih ne nabrajam baš sve

Kako je bilo biti TV voditelj?

-U periodu '93-'94. sam na TV K9 vodio bluz emisiju Ponoćni bluz gde sam emitovao video snimke najboljih svetskih bluz izvođača, a dovodio sam i nekoliko gostiju od kojih bih izdvojio Radomira MIhajlovića Točka

Koji su Vam profesionalni, a koji muzički planovi u nastavku godine?

-Što se tiče profesionalnih planova to je da nastojim da dobijam sporove u sudu. ali ne u obimu posla kao nekad, jer se mora voditi računa  o zdravlju, a što se muzičkih planova tiče, to je da nastavim da posećujem koncerte kao i do sada, dok sam živ.

Autor: Mario Badjuk

Foto: Privatna arhiva, Zoran Petrović

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu