Izložba crteža “Jedinstvo suprotnosti” u Narodnom muzeju - iKragujevac


Kultura

Izložba crteža “Jedinstvo suprotnosti” akademske slikarke iz Beograda Biserke Petrović biće otvorena danas od 19 časova u Malom likovnom salonu kragujevačkog Narodnog muzeja.

“Kroz seriju crteža, Biserka Petrović akademska slikarka iz Beograda, posmatra odnose između dve jedinke, sagledavajući istovremeno lične transformacije unutar njih samih, u izabranom vremenskom razdoblјu. Složenost tih relacija, rezultira jednom narativnom, sugestivnom igrom figura i njihovih senki, koje u određenim trenucima, u tumačenju određenih situacija, dobijaju uloge gotovo ravnopravnih subjekata, sa glavnim akterima. Zadatak umetnika da savlada crtež, anatomiju, pokret, stav, gest, da pronikne u biće, da prenese psihologiju likova koje predstavlјa i ispriča priču, prilično je složen i zahtevan. Da nije rešen u celini, izostalo bi naše razumevanje . Ipak umetnica se sjajno nosi sa svim izazovima i posmatrač se nesmetano prepušta fabuli, koja je osnova likovnosti na crtežima Biserke Petrović”.

Akademska slikarka Biserka Petrović završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, a zvanje mastera stekla u Firenci, u Italiji. Bila je stipendista Fondacije za mlade talente Republike Srbije, kao i norveške i italijanske vlade. Član je ULUS-a.

Kragujevčani će biti u prilici da pogledaju izložbu crteža “Jedinstvo suprotnosti” pogledaju do 3. maja.

  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu