Najavljen 2. Šumadijski internacionalni filmski festival - iKragujevac


Kultura

U Kragujevcu se od 14. do 17. decembra održava 2. Šumadijski internacionalni filmski festival, na kome će u sali Pozorišta za decu pod motom “Od mladih ka mladima“, biti prikazano 12 dugometražnih filmova mladih autora iz 10 zemalja. Festival na kome će biti prikazani i filmovi kratkog metra je takmičarskog karaktera i za njih će glasati posetioci projekcija. Šumadijski internacionalni filmski festival podržali su Filmski centar Srbije i grad Kragujevac.

Ovo je festival koji ima viziju i jasno definisane ciljeva i koji zavređuje pažnju šire javnosti, a mi kao grad, kao Univerzitetski centar imamo dovoljno potencijala da iznedrimo novu publiku, jer naša je omladina željna inovativnih sadržaja, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program festivala. Grad Kragujevac je podržao ovaj festival jer smatramo da on ima kapacitet i dovoljno snage da se pridruži porodici manifestacija kao što su Arsenal fest, Joakim Interfest, Međunarodni lutkarski festival, Festival umetnika na harmonici, koje su od značaja za kulturu grada Kragujevca. Njegov doprinos ogleda se u unapređenju kulturne raznolikosti u gradu, kojoj težimo i siguran sam da Šumadijski internacionalni festival ima kvalitet koji će biti prepoznat i vrednovan tokom godina, zaključio je Bjeletić.

Na festivalu će biti prikazani filmovi autora zemalja iz regiona, kao i autora iz Italije, Austrije, Nemačke, Francuske, Španije, Izraela i Amerike. Otvoriće ga američka drama “Laki“ u četvrtak u 20.00 časova.

Većina filmova koji će biti prikazani otkupljeni su samo za jedno ili festivalsko prikazivanje, tako da kragujevačka publika koja voli dobre filmove ima jedinstvenu priliku da ih pogleda, imajući u vidu da se neće prikazivati u bioskopima a televizije nisu toliko zainteresovane za njihovo prikazivanje, rekao je Gordan Matić, jedan od direktora festivala. Reč je o dokumentarnim i igranim filmovima mladih autora koji nose novu energiju i ostavljaju jak utisak na gladaoca, a mnogi od njih su osvajali priznanja i nagrade na festivalima širom sveta, pojašnjava Matić.

Na 2. Šumadijskom interancionalnom filmskom festivalu, takmičiće se kratkometražni filmovi naših autora, za koje će glasati publika, a čiji će autori i članovi filmskih ekipa biti prisutni na projekcijama u Kulturnom centru UMMUS. U istom prostoru u okviru pratećeg programa Kragujevčani će biti u prilici da u subotu na tribini “Moj prvi film“ razgovaraju sa Radivojem Andrićem, iza čijeg potpisa stoje filmovi “Munje“ i “Kad porastem biću kengur“, dok je u prostoru SuperMama agencije predviđena radionica za decu.

Cena ulaznica za jedan festivalski dan je 150 dinara i mogu se kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, Kulturnom centru UMMUS, kafeima Oblomov i Tango. O kompletnom četvrodnevnom programu svi zainteresovani se mogu informissati na sajtu festivala www.siff.rs.    

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu