SUTRA JE PREPODOBNA TEODORA: Dve stvari koje mogu da vas izbave iz nevolje - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava dan prepodobne Teodore Carigradske.

Monahinja i poslušnica svetog Vasilija Novog. Po smrti javila se svetom Grigoriju, učeniku Vasilijevom, i opisala mu svih 20 mitarstava, kroz koje je duša njena prošla, dok nije pomoću molitava svetog Vasilija ušla u večni pokoj. Predstavila se 30. decembra 940. godina.

Rasuđivanje na ovaj dan govori o dva primera, kako Bog milostivi pomaže u nevolji one, koji se s verom u Njega nadaju. Blažena Teodora Kesarijska beše rođena u velikaškoj kući i data u manastir Sv. Ane na vaspitanje. Teodora se ne samo vaspitavaše nego i podvizavaše spremajući se da primi čin monaški. Car Lav Isavrijanin silom je izvuče iz manastira i obruči za jednoga svoga vojvodu. Teodora se protivljaše braku svom dušom, ali beše nemoćna kao jagnje u vučjim šapama. Ona tugovaše u srcu neprestano se Bogu moljaše, da je Bog ne ostavi. I na sami dan venčanja, kada gosti pirovahu, iznenadno dođe vest caru, da su Skiti napali njegovu carevinu. Car naredi tome svom vojvodi. da odmah c vojskom ide protiv Skita. Vojvoda ode, i više se ne vrati, jer pogibe u ratu. Tako se sv. Teodora oslobodi pomoću Božjom, i kao čista devojka opet vrati u svoj manastir, gde se zamonaši i kao monahinja proslavi neobičnim podvigom svojim.

Drugi primer. U manastiru „Neusipajuščih“ beše jedne gladne godine velika oskudica. Sv. Markel iguman dočeka jednoga dana neke siromahe i ugosti ih, pa im još htede dati i novaca na put. Upita Markel ekonoma manastirskog, koliko ima svega novaca. Ekonom odgovori: deset srebrenika. Iguman naredi, da svih deset da tim siromasima. Ekonom ne dade svih deset nego devet, a jedan zadrža za potrebe manastirske. I beše ekonom vrlo zabrinut za manastir, jer beše krajnja oskudica. U tome iznenadno poseti manastir neki bogati čovek i donese igumanu 90 talanata zlata. Tada vidoviti Markel dozva ekonoma i reče mu: „Evo, Bog je hteo preko ovog blagočestivog čoveka da nam pošlje 100 talanata, no kako si ti preslušao mene i zadržao jedan srebrenik, zbog toga nas sveopšti Promislitelj liši deset talanata.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu