Izložba Muzeja Afričke umetnosti „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ - iKragujevac


Kultura

U Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac u utorak 18. jula 2017. u 19 sati, otvara se izložba Muzeja Afričke umetnosti „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ kustoskinje Ivane Vojt. Na izložbi je predstavljena serija fotografija beogradske umetnice Katarine Radović, koja prikazuje devojčice, devojke i žene, koje istrajavaju u višečasovnim tretmanima friziranja, često veoma neprijatnim i bolnim, kako bi odgovorile na ideale lepote konstruisane u njihovoj sredini, prenoseći atmosferu salona u senegalskom gradu Sen Luj.


Izložbeni prostor svojom organizaciom asocira na autentičan frizerski salon u kome su nastale same fotografije. Na policama su izloženi: češljevi, fenovi, peškiri i farbe za kosu, a u vitrinama neobičan pribor za friziranje. U maloj čekaonici posetioci izložbe mogu prelistati specijalizovane senegalske časopise za frizure i odgledati dokumentarni film o lepoti: „Licem u lice“ autorke Mam Vuri Ćubu, koji je snimljen u Sen Luju, dok se u pozadini čuje senegalski pop i narodna pesma „Miniamba“ koja je autorku fotografija inspirisala tokom boravka u Senegalu.

Nakon otvaranja izložbe biće organizovano stručno vođenje kroz postavku, razgovor sa umetnicom, dok će se radionica za decu, uzrasta od 4 do 12 godina, održati sutradan, u sredu 19. jula 2017. od 11 sati, pod nazivom „Poruka u kosi – Afrički stilovi frizura i ukrašavanje glave“.

Izložba će biti otvorena do 15. septembra 2017. godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu