DANAS SU LETNJE ZADUŠNICE: Zapalite sveću za pokoj duše najmilijih koji više nisu s vama, ali ovo nikako ne radite - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Letnje ili Duhovske zadušnice, dan posvećen pokojnim precima.

Današnji dan prethodi velikom crkvenom prazniku - Silazak Svetog Duha na apostole - Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica.

Zadušnice su dan posvećen najmilijima koji više nisu sa nama i na taj dan Srbi izlaze na groblja, pale sveće, a ako su grobovi daleko sveću u spomen na mrtve zapale u crkvi. Grobovi se na taj dan prelivaju vinom, počiste i urede, donese se cveće i zapale sveće u spomen na mrtve.

SPC je četiri subote u godini posvetila pokojnicima i te subote nazivamo Zadušnicama. Na dan Zadušnica, ako vam neko nešto zatraži na groblju, posebno milostinju nikako ga ne treba oterati već dati koliko ko ima - novac ili nešto hrane.

Srbi na Zadušnice, zavisno od kraja do kraja zemlje, iznose svakojaku hranu na groblje, a veruje se da je ne valja vratiti kući već ostaviti na grobu ili razdeliti sirotinji.

Za pokoj duše preminih predaka iznose se pogača, žito, vino...

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu