Antiratna karikatura Šoje Tabatabaija iz Irana - iKragujevac


Kultura

Izložba karikatura Masuda Šoje Tabatabaija iz Irana, dobitnika Gran prija 17. Međunarodnog salona antiratne karikature otvorena je sinoć, u Domu omladine.

Prema rečima direktora Salona antiratne karikature, Miodraga Stojilovića, pobednička karikatura, ona koja je osvojila Gran pri Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira je, i ovoga puta velika opomena čitavom svetu koja snažno demonstrira strašnu tamnu stranu i pogubnost rata, jednostavnim likovnim sredstvima.

Vojnik koji zakorači u prostor rata, zakoračio je u mrak pakla. Masud Šoja Tabatabai, autor ovog rada, dolazi iz Irana, iz trusnog područja koje je decenijama izloženo ratnom stradanju i ratnim pretnjama – istakao je Stojilović.

Inače, Masud Šoja Tabatabai je rođen u Teheranu, 1964. Godine. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu lepih umetnosti u Teheranu. Stekao je zvanje višeg grafičara na Pedagoškom univerzitetu. Glavni je urednik “Kajhan karikature“ i direktor “Iranske kuće karikature“. Član je Azijsko-pacifičkog udruženja autora animacija i stripova. Dobitnik je velikog broja međunarodnih nagrada iz oblasti karikature i dizajna. Zbog problema sa dobijanjem vize, bio je sprečen da prisustvuje otvaranju svoje izložbe u Kragujevcu.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu