U Kragujevcu "Ðelem fest" 28. i 29. avgusta - iKragujevac


Kultura

U Kragujevcu će 28. i 29. avgusta biti održan prvi "Ðelem fest", putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije, najavili su organizatori "Roma centar" i nevladina organizacija "Milenijum".

Promocija kulture nacionalnih manjina nosi naziv "Ðelem fest", po opšte poznatoj romskoj himni "Ðelem, đelem" (Putujem, putujem), jer će putovati, odnosno obilaziti gradove i opštine u Srbiji.

U okviru "Ðelem festa", koji će biti održan u Domu omladine i na Trgu ispred Prve kragujevčke gimnazije, biće promovisane nacionalne manjine kroz muzičke koncerte, narodne igre, kroz promociju kuhinje, kao i predavanjima, tribinama, debatama i radionicama na temu istorije

i tradicije, religije, međusobnih odnosa, jezika...

"Ðelem fest", kako ocenjuju organizatori, model je promovisanja kulturnih, tradicionalnih, verskih, istorijskih i drugih vrednosti nacionalnih manjina u Srbiji putem direktnog upoznavanja građana sa istorijom, religijom, jezikom, tradicijom i kulturom nacionalnih manjina koje su prisutne, ili žive u njihovim lokalnim zajednicama.

Cilj festivala je da se utiče na smanjenje stereotipa i predrasuda prema manjinama, posebno među mlađom populacijom većinskog stanovništva u Srbiji, navode organizatori.

Prvog dana "Ðelem festa" u Domu omladine biće održana tribina na temu "Religija kao izvor tolerancije" na kojoj će učestvovati predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, Rimokatoličke crkve i Srpska pravoslavne crkve.

Drugog dana festivala, na Trgu ispred kragujevačke gimnazije, u večernjim satima u muzičkom programu će učestvovati Gradski ansambl Novi Pazar, grupa "Forte Piaono" iz Kragujevca, kao i grupa "KAL" iz Beograda. Te večeri biće priređena i degustacija kuhinja nacionalnih manjina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu