Ruski hakeri imaju kontrolu nad kamerama u 250 država - iKragujevac


IT

Ako imate veb-kameru, bebi-monitor ili kućnu sigurnosnu kameru, pravo je vreme da promenite lozinku. Ruski sajt je prikupljao i objavljivao snimke iz domova i preduzeća iz Velike Britanije i 250 drugih zemalja.

Među snimcima koje su hakeri prikupili našli su se i snimci iz teretane u Mančesteru, spavaće sobe u Birmingemu i kancelarije u Lesteru. Jedna učenica iz Škotske čak tvrdi da je videla kako se njena veb-kamera uključila dok je ona bila u kupatilu.

Bi-Bi-Si navodi da baza podataka sajta sadrži snimke sa 4.591 kamere iz SAD, 2.059 iz Francuske i 1.576 iz Holandije. Identifikovan je i manji broj podataka iz zemalja u razvoju, uključujući Nikaragvu, Pakistan, Keniju, Paragvaj i Zimbabve.

Hakeri su uspeli da pristupe privatnim kamerama, zato što je na njima i dalje zadržana fabrička lozinka, koja se može pronaći na internetu.

Kancelarija britanskog poverenika za informacije je preporučila svima da menjaju lozinku za bilo koji novi uređaj. Takođe se savetuje obezbeđivanje svih uređaja koji imaju internet vezu.

RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu