Dobri saveti za ubrzanje Android uređaja - iKragujevac


IT

Android sistem nije spor već uspori usled nepravilog korišćenja uređaja. Napredni korisnici znaju kako da ga održavaju i optimizuju pa im je uređaj uglavnom brz.

Osnovna podešavanja za ubrzanje uređaja:

Brisanje nepotrebnih aplikacija – ovaj savet će vam verovatno svako dati, i to jeste korisno. Obrišite sve aplikacije koje ne koristite, i koje znate da nećete koristiti. Neretko se dešava da instalirate neke slučajno, pa vam bespotrebno usporavaju uređaj. Aplikacije brišite na sledeći način: Podešavanja > Aplikacije > “ime aplikacije” > Obriši podatke > Deinstaliraj.

Uklonite “teške” aplikacije – poput aplikacije “RAM cleaner” i slične koje “ubijaju” druge aplikacije.

GPU umesto CPU – omogućite korišćenje grafičkog procesora za prikaz na ekranu. Na taj način ćete rasteretiti CPU koji može obavljati druge procese. Da omogućite ovu opciju, idite u Podešavanja > o uređaju pa 5-6 puta brzo tapnite na stavku “Broj verzije”. Vratite se nazad, videćete novu opciju “Opcije za programere”, tu pronađite pri dnu opciju “Koristi GPU”.

Trajanje animacija – zapravo ne utiče direktno na ubrzavanje uređaja, ali ćete brže raditi na njemu jer će se animacije brže završavati. Isto u opcijama za programere pronađite odeljak sa animacijama i smanjite ih na 0.5x ili ugasite. Podrazumevano bi trebalo da piše 1x.

Restart – nije loše ponovo pokrenuti uređaj s vremena na vreme. Ako ste prosečan korisnik, sigurno imate dosta aplikacija, potrebnih i nebitnih, pa nije loše pogasiti ih i pustiti da se pokrenu samo najbitnije ponovnim pokretanjem sistema.

Naprednija podešavanja urađaja (radite na sopstvenu odgovornost):

Custom ROM – svako ko želi više od svog uređaja instaliraće “custom” sistem zbog dosta toga, između ostalog jer nema “bloatware”, mnogo je lakši, ima više opcija. Samim tim što ste ubacili Custom ROM, osetićete znatno ubrzanje uređaja. Preporuka je uzimati ROM sa Linaro i da je Stable.

Custom Kernel – uglavnom ide uz ROM. Ako ne, pronađite neki najpopularniji za vaš model. Tako ćete omogućiti overclock i undervolting (ako taj kernel podržava) pa možete povećati takt procesora i smanjiti potrošnju baterije. Pažljivo se raspitajte za vaš model koji i kako instalirati.

Smanjite lag – Seeder 2.0 je najpoznatija aplikacija. Ova opcija se nalazi i u aplikaciji Pimp My Rom. Omogućite je i primetićete razliku odmah. Aplikacija nije besplatna, ali je možete naći na Google.

Scheduling i I/O – ovde nema generalnih podešavanja, razlikuju se od uređaja do uređaja. U najviše slučajeva “CFQ” i “Ondemand” se koristi.

Stop Log – samo ime aplikacije kaže, zaustavlja pravljenje Logova. Može se naći na Google play-u.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu