Jun najkritičniji za alergije - iKragujevac


Zdravlje

Britanski stručnjaci upozoravaju da će kombinacija duge zime i ranog dolaska gotovo letnjih temperatura dovesti da nivo polena ove godine bude najviši u poslednjih pedeset godina. 

Poleni breze, trava i ambrozije najviše muke zadaju alergičnima. Nažalost, oni koji su osetljivi na polen ne zavise od sezone, i većina je alergična na sve vrste polena, pa tako njima „sezona“ alergija počinje još krajem februara i traje do oktobra.

Duga i hladna zima i prevremeno leto doveli su do istovremenog cvetanja više vrsta biljaka, zbog čega će jun biti najteži mesec za alergične u poslednjih nekoliko decenija, upozoravaju britanski stručnjaci.

Oni procenjuju da će kombinacija duge zime i ranog dolaska gotovo letnjih temperatura dovesti do toga da nivo polena ove godine bude najviši u poslednjih pedeset godina, zbog čega će milioni ljudi da pate od prolećnih alergija.

Međutim, ono što važi za britanska ostrva, ne može u potpunosti da se „primeni“ i na naše podneblje. Ovo tvrdi profesorka dr Mirjana Bogić, načelnica Klinike za alergologiju u Kliničkom centru Srbije. Činjenica je, kaže ona, da se broj alergičnih iz godine u godinu povećava, ali da ove godine ne treba da očekujemo značajniji porast obolelih:

"Zima u našim krajevima nije bila duga, a posebno ne hladna, tako da se ne očekuje da će vremenske prilike i otopljenje da doprinesu znatnom povećanju koncentracije polena u vazduhu, a samim tim ni dramatičnog porasta broja obolelih."

Stanice za praćenje alergenog polena pokazuju da su koncentracije polena, posebno breze, jednog od najjačih alergena, poslednjih nedelja u porastu. Broj polenovih čestica ovog drveta polako će da opada, a rašće koncentracija polena trava.

Mirjana Mitrović, koordinator Odeljenja za praćenje alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine, takođe ne očekuje da će se koncentracija polena u vazduhu drastično povećavati:

"Koncentracija polena ne zavisi samo od promene godišnjih doba, već i od mnogih drugih faktora, vlažnosti vazduha, vetra, količine padavina. Biljke imaju dinamiku cvetanja koja ne prati uvek vremenske prilike, a taj proces je znatno komplikovaniji nego što mislimo. Zbog toga se ne očekuju velike oscilacije u koncentraciji polena u narednom periodu."

U prilog tome je i podatak da je prošle godine u ovo vreme u vazduhu izmereno 1.600 polenovih zrnaca po metru kubnom, dok je ove godine taj broj uvećan za samo sto zrna po kubnom metru.

"Pošto se ovih dana očekuje toplo vreme, moguće je da će polena u vazduhu biti nešto više, ali to pacijenti koji imaju alergije znaju i trebalo bi da budu pripremljeni odgovarajućom terapijom. Takođe, čim padne kiša, koncentracija polena u vazduhu će da se smanji, a to će da pogoduje obolelima, jer će im i tegobe biti manje."

Primarijus dr Olika Drobnjak Tomašek, načelnik Odeljenja alergologije i imunologije KBC Bežanijska kosa, kaže da ne treba da se stvara panika zbog mogućeg povećanja koncentracije polena u narednim mesecima:

"Period koji nam dolazi biće pogodan za bujanje svih biljaka, ali mi ne možemo da pretpostavimo da li će koncentracija polena biti povećana. Oni koji već znaju da imaju probleme sa alergijama, znaju i kako da se pripreme, jer uvek postoji način da se ovim pacijentima pomogne. To važi i za one koji prvi put kod sebe prepoznaju znake alergije."

Koncentracija polena znatno varira i tokom samo jednog dana, a najveća je u jutarnjim časovima. Oni koji imaju problema sa alergijama trebalo bi da nose naočare, menjaju odeću i tuširaju se što je češće moguće, kao i da izbegavaju izlaske napolje u periodima kada je nivo polena najviši. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu