VELIKO UPOZORENJE ZA SRBIJU: Preti nam opasna zaraza - iKragujevac


Zdravlje

U Hrvatskoj se prethodnih dana pojavila mišja groznica od koje je zaraženo 40 osoba, samim tim se pojavila i dodatna mera opreza u regionu od ove bolesti, pa i u Srbiji.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže u razgovoru za “Telegraf” da je celo područje Balkana potencijalno na udaru hemoragične groznice, ali srećom, kod nas taj virus ne izaziva teže posledice, osim u retkim slučajevima.

– Ova groznica koja se povremeno pojavi kod nas nije toliko opasna kao takozvana Krimska-Kongo hemoragična groznica, koja se pojavljuje u Rusiji, Rumuniji, Bugarskoj, niti spada u karantinske bolesti.

– Da kažem, najugroženiji može biti južni ili centralni deo Srbije, i dešava se “kapne” neki slučaj. To što se dogodilo u Hrvatskoj podseća me na epidemiju koju su imali Crnogorci osamdesetih godina.

– Tada je groznica zahvatila, pre svega, planinski kraj. Znate, uvek postoji “predskazanje”, odnosno, pojava velike populacije poljskih glodara po planinama, livaadama, na visinama, koja prethodni epidemiji – kaže Tiodorović.

Do zaraze dolazi uglavnom putem kontakta sa glodarima.

– Dešava se da dođu ljudi na kliniku i kažu “zaspao sam na livadi, kad sam se probudio, preko mene su prošli miševi”, samo što to nisu baš oni mali, obični miševi.

– Hrvatska je očigledno imala povećanu populaciju glodara, ali naše veterinarske, planinske službe nisu to zabeležile, što ne znači da neće. Posebno je nezgodan period između juna i septembra. Bliže nam se tople temperature, biće i više glodara. U gradovima ne bi trebalo da se pojavi to oboljenje, više su ugroženi stanovnici planinskih sela.

(Telegraf)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu