POGLEDAJTE: Šta se događa ukoliko spavate u hladnoj sobi! - iKragujevac


Zdravlje

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje, kao što svi znamo. Ali, nova studija je pokazala da spavanje u hladnijoj sobi znatno poboljšava naše zdravlje. Hladnije spavaće sobe bi mogle suptilno da transformišu masno tkivo i ubrzaju metabolizam.

Do nedavno, lekari su smatrali da odrasli nemaju smeđu masnoću, ali tokom poslednjih par godina pronađena je vrlo mala i oskudna količina, veličine kašičice, u vratu i gornjem delu leđa kod mnogih odraslih ljudi. Ovo je vrlo važno jer smeđa masnoća, za razliku od poznatije bele masnoće, je metabolički aktivna. Eksperimenti s miševima su pokazali da je potrebno da je šećer izbačen iz krvotoka da bi počeli da sagorevaju kalorije i održavaju unutrašnju temperaturu tela.

Sličan proces se odvija i kod ljudi. Nova američka studija istražila je uticaj kontrolisanih klimatskih uslova u spavaćim sobama u kojima je spavalo pet mladih muškaraca volontera tokom nekoliko meseci. Mladići su tokom dana živeli svoje standardne živote, ali bi se uveče vraćali na spavanje u institut. Sva jela, uključujući ručak su im bili osigurana, kako bi održali pravilno unošenje kalorija. Spavali su ispod provetrenih laganih čaršava.

Za vreme prvog meseca, istraživači su održavali temperaturu sobe 24˚, smatrajući da neutralna temperatura neće podstaknuti reakciju tela. Sledećeg meseca, temperaturu soba su smanjili na 19˚, za koju su istraživači smatrali da će u malim okvirima stimulisati smeđe masno tkivo. Sledeći mesec, temperatura soba je ponovo vraćena na 24˚, kako bi ukinuli sve efekte iz hladnije sobe, i na kraju poslednji mesec, temperaturu su povećali na 27˚. Tokom eksperimenta šećer u krvi, nivo insulina i unos dnevnih kalorija je praćen, isto tako nakon svakog meseca količina smeđe masnoće je merena.

Ono što je najviše iznenadilo, nakon nekoliko nedelja spavanja na temperaturi od 19˚, muškarci su skoro duplo povećali volumen njihove smeđe masnoće. Njihova osetljivost na insulin, koji je pod uticajem promena šećera u krvi, se poboljšala. Promene su se blago poboljšale, no ta promena je značajna, tvrdi Frančesko S. Keli, jedan od istraživača i profesor.

Poruka ovih istraživanja:

Kako bi snažno postakli svoj metabolizam spustite nekoliko stepeni temperature u svojim spavaćim sobama. Očigledno je da smanjenje temperature naše okoline pospešuje određene mehanizme o kojima se do sada nije puno pisalo i raspravljalo.

Spavanje u hladnoj prostoriji ili tuširanje hladnom vodom stvara stalno povećanje unutrašnje temperature tela što doprinosi jačanju našeg imunološkog sastava i ubrzavanju metabolizma naročito u trenucima kada se opuštamo (spavanje ili pak tuširanje i kupanje).
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu