Dunja Vujadinović: “ Konstrakta mi se izuzetno dopada ” - iKragujevac


Zabava

Dunja Vujadinović je najpoznatiji prateći vokal sa naših prostora, a za naš portal otkriva neke detalje iz svoje karijere. Mlada pevačica raskošnog glasa, već nekoliko puta učestvovala je na Evroviziji kao prateći vokal srpskih i crnogorskih predstavnika. Pevala je prateće vokale ženskoj grupi Moje 3 (Srbija 2013), zatim crnogorskom predstavniku Knezu (Crna Gora 2015) i Sanji Vučić (Srbija 2016). Dunja je takođe bila učesnik i prve sezone Prvi glas Srbije. 

Kako se formirala tvoja muzička ličnost?

-Kao dete sam volela da uvek bude puštena muzika u pozadini, tokom celog dana. Dok je većina mojih drugarica učila uz muziku, ja ne bih mogla da budem koncentrisana na gradivo, jer bih pažljivo slušala muziku. Tako da sam, konstantno slušajući razne žanrove, formirala ličnost koja je i danas otvorena da stalno uči nove pesme.

U vreme detinjstva, čije pesme si volela da pevušiš?

Obožavala sam Abbu, kao i danas, a od narodne muzike, repertoar sa Radija Beograd.

Za kog izvođača si prvii put snimila prateće voklae?

-Ne sećam se tačno za koga sam snimila prve studijske prateće vokale, ali moj prvi oncert je bio sa Aleksandrom Radović 2008. U Banja Luci.

Koliko je iza tebe koncerata, albuma, na kojima se u pozadini čuje tvoj prepoznatljiv glas?

-Koncertima se ne zna broj, jer zaista nikada nisam brojala, već sam uživala u svom poslu, ali moja mama je jedno vreme pisala svaki koncert i grad u kom sam nastupala. Ne znam da li još uvek to radi, ali svakako na stotine koncerata. Pesama nema toliko mnogo, ali ste mogli da čujete moj glas i u televizijskim i radijskim reklamama.

Koliko je važna veza između glavnog pevača i pratećeg vokla?

-Prateći vokal je veliki oslonac pevaču u trenucima kada pevač nije u svojoj punoj snazi, a svakako koncert dobije neku posebnu čar kada su tu prateći vokali.

 

IMG_80091648035029406.jpg

U poslednje vreme uglavnom si uz Aleksandru Radović, kako  je došlo do Vaše saradnje?

-Prijavila sam se u njenu školu pevanja 2008. U Novom Sadu, I praktično smo iste godine I započele saradnju na njenim koncertima. Nedavno sam imala priliku da radim kao njen asistent u toj istoj školi odakle sam I sama započela svoju karijeru, što mi je zaista velika ast.

Smatraš li da je mnogo zahtevna kada je muzika u pitanju?

-Nas dve čujemo muziku na isti način i ja potpuno razumem da bi želela da ispravi svaku sitnicu koja joj ne odgovara kod nekoga ili kod sebe, jer takođe smatram da pevanje nije površno zanimanje koje se samo "preleti", već treba stalno da se vežba i napreduje.

Po čemu pamtiš takmičenje " Prvi glas Srbije"?

-Najviše po novim prijateljstvima. Od tada smo Nevena Đorđević I ja najbolje drugarice, sa Davorom Jovanovićem sam dosta puta nastupala, a sa Vladom Georgievim sam radila koncerte nekoliko godina.

Učestvovala in a Beoviziji sa pesmom “Sedam”, kako iz tvoje vizure izgleda naš izbor za predstavnika Eurosonga?

-Konstrakta mi se izuzetno dopada, a RTS je napravio veliki korak napred u produkijskom i muzičkom smislu.

Šta predviđaš ovgodišnjoj pobednici srpskog izbora?

-Mislim da će nastup biti veoma zapažen, i da će ova pesma i na našoj sceni doneti neki pomak na bolje. Ohrabriće se mnogi koji možda ne pripadaju toliko trendovima, i raduje me da će mladi imati priliku da gledaju nešto zaista drugačije.

Koliko svojih samostalnih pesama imaš do sada?

Imam 2 pesme sa Radijskih festivala, 4 samostalna singla, i upravo se krčka moj peti singl koji ćete imati prilike sa slušate od maja.

Kome više voliš da pevaš prateće vokale, narodnjacima ili zabavnjacima?

-Volim moj posao uopšte, tako da se radujem svakom koncertu podjednako.

Postoji li pesma za koju bi volela da je tvoja?

-Volela bih neku od Emine Jahović ili Lene Kovačević.

Da li ti se nekada desilo da kao preteći vokal odradiš sav posao, a da osoba sa kojom nastupaš samo otvara usta?

-Dešavalo se nekoliko puta i baš je bilo izazovno za mene.

Autor: Mario Badjuk

Foto:Privatna arhiva

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu