Najbolje reklame u 2012. - iKragujevac


Zabava

Dva legendarna kreativca koja su 2012. proslavila 30 godina od otvaranja svojih agencija, ser Džon Hegarti (Bartle Bogle Hegarty) i Den Viden (Wieden + Kennedy), i dalje strastveno teže da nadmaše jedan drugog, hraneći svoju kretivnost dugogodišnjim rivalitetom. Oni ne samo da su deo istorije reklamnog ogašavanja već su napravili i pet od 10 najboljih reklama u 2012.

 

Njima se pridiružuje nekolicina drugih sjajnih reklama (po izboru sajta adweek) koje pokrivaju najraznovrsnije proizvode, stilove, ideje i realizacije. Tu su vratolomije koje prkose smrti, politički manifesti, bajke i magični trikovi, herojske žene i krajnje blesavi muškarci. Svih 10 vraća radost u reklame koje treba negovati, nikako zaspostavljati.

10. Carlton Draught, "Beer Chase"


Agencija: Clemenger BBDO, Melburn, Australija
Reditelj: Stiv Ejson (Steve Ayson), The Sweet Shop

Reklame za pivo imaju dugu ponosnu istoriju inspirativne gluposti. Prošle godine malo je bilo ovako moronskih reklama - na pozitivan način.

{youtube}_GbHpqfv9is{/youtube}

9. Axe, "Susan Glenn"


Agencija: BBH, Njujork
Reditelj: Ringan Ledvidž (Ledwidge), Rattling Stick

Nijedna reklama sa liste ne deluje ovako osvežavajuće „van karaktera” za brend kao što je Axe. Godinama je kompanija predstavljala svoje potrošače kao neugledne magnete za ribe koji, čudesno (i, ruku na srce, neobjašnjivo) privlače prsata lepotice. Ovaj spot iznenada menja kurs - to je prefinjena nostalgična oda onoj jednoj devojci koja je izmakla.
Ringan Ledvidž (jedini reditelj koji se dvaput našao na listi) majstorski joj je udahnuo život nadrealnim stilizovanim vizijama dragih a opet tužnih uspomena iz srednje škole.

{youtube}YRB0i9-AUQs{/youtube}

8. Procter & Gamble, "Best Job"

Agencija: Wieden + Kennedy, Portland, SAD.
Reditelj: Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro González Iñárritu)

Najbolja reklama tokom OI u Londonu nije bila vezana ni za jednog sportistu, već za njihove majke. Meksički reditelj Injaritu (Vavilon, 21 gram) ispričao je dirljivu priču o mamama koje svojom posvećenošću stvaraju najbolje sportiste na svetu.

{youtube}0ruHOaHrGnQ{/youtube}

7. Chrysler, "It's Halftime in America"


Agencija: Wieden + Kennedy, Portland, SAD.
Reditelj: Dejvid Gordon Grin (David Gordon Green), Chelsea Pictures

Retka reklama koja može da utiša navijačke strasti za vreme Super Boula - Chrysler je učinio upravo to u domovima i barovima proteklog februara sa ovim teškim manifestom koji se usudio da se obrati Americi glasom Detroita. Klint Istvud je hrabrio svoje sunarodnike da prebrode teške trenutke, pronađu nadu i ne vide u Detroitu crnu rupu automobilske industrije već inspiraciju.

{youtube}_PE5V4Uzobc{/youtube}

6. Red Bull, "Red Bull Stratos"


Partneri: Riedel Communications, FlightLine Films

Potrebna je petlja da se organizuje podvig u kome bi jedan čovek mogao da eksplodira 38 km iznad Zemlje dok milioni gledaju uživo. Red Bull je preuzeo taj rizik sa projektom Stratos koji je kulminiro 14. oktobra kada je austrijski avanturista Feliks Baumgarnter skočio sa ivice svemira u pustinju Novog Meksika.
Dok je to činio energetsko piće je ispisivalo nova pravila reklamiranja, sponzorstva i PR-a. Baumgartner je postavio rekord za najbrži i najduži slobodni pad, a Red Bull je postavio svoj rekord - 8 miliona ljudi pratilo je događaj uživo preko YouTubea.
Iako nije tradicinalna reklama, spot o najvažnijim trenucima ove misije od 90 sekundi je zapanjujuće filmsko delo sa nekoliko nezaboravnih prizora.

{youtube}FHtvDA0W34I{/youtube}

5. Old Milwaukee, "Field Cut Off"


Reditelj: Džejk Šimanski (Jake Szymanski)
Produkcija: Gifted Youth

Najbolja reklama Super Boula nije emitovana nacionalno, čak ni regionalno, već u jednom jedinom gradu - Nort Plateu (Nebraska), drugom najmanjem američkom TV tržištu. Komičar Vil Ferel se pojavio nekoliko meseci pre toga u niskobidžetnim reklamama za Old Milwaukee u drugim gradovima srednjeg zapada, poetično naglabajući o radostima života u unutrašnjosti i dobrog piva. Ovo je bio vrhunac čudesne i na trenutke briljantne kampanje.

{youtube}YjzesjojNhA{/youtube}

4. DirecTV, "Charlie Sheen"


Agencija: Grey, Njujork
Reditelj: Tom Kunc (Kuntz), MJZ

Nerviranja oko kablovske TV možda deluju beznačajno. Ali, u stvari, dosadni programi i loša usluga mogu da vam ugroze život i pokrenu niz nesrećnih događaja koji će vas dovesti do propasti. To je mračna pretpostavka iza ove urenebesne kampanje za DirecTV.

{youtube}k2ZYIdmdx14{/youtube}

3. Widerøe Airlines, "Grandpa's Magic Trick"


Agencija: McCann, Oslo, Norveška
Reditelj: Marius Holst, 4½

Hoćete na put? Ova uzvišena reklama za lokalnu norvešku avio-kompaniju podseća nas na magiju letenja. Prvobitno prikazivana samo u Norveškoj, reklama je postala svetski internet hit. „Lokaln tržište nam je najvažnije””, kažu kreativci iz McCanna, „ali međunarodna pažnja je dodatni plus koji nam daje inspiraciju”.

{youtube}avHnr3tFJNs{/youtube}

2. Nike, "Jogger"


Agencija Wieden + Kennedy, Portland, SAD.
Reditelj: Lens Akord (Lance Acord), Park Pictures

Iako nije bio zvanični sponzor Olimpijade, Nike je dolijao Igrama sa najboljom reklamom. Tragajući za drugim mestima koja se zovu London, daleko od Olimpijskog sela, i pričama o svakodnevnim mukama sportista, Wielden + Kennedy su pronašli jednu u Londonu u Ohaju.

{youtube}2JnYcuRW_qo{/youtube}

1. The Guardian, "Three Little Pigs"


Agencija: BBH, London
Reditelj: Ringan Ledvidž, Rattling Stick

Sjajna dvominutna reklama za The Guardian podseća nas na bajku „Tri praseta” pretvorenu u modernu vest. Novinari Guardian-a jure u potrazi za svim aspektima i zapletima, pomoću čitalaca preko društvenih medija, živo demonstrirajući koncept otvorenog novinarstva.
Stavljajući dnevni list u kovitlac života 21. veka je prkosan prekor za sve one koji prispituju relevantnost novina danas.

{youtube}vDGrfhJH1P4{/youtube}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu