Prasetina za sreću? - iKragujevac


Zabava

Danci lome tanjire, Japanci se kikoću, Brazilci nose belo, Španci jedu grožđe, a Srbi prasetinu i jela od kupusa za sveopšte blagostanje! Običaji su različiti, ali širom planete ljudi su uvereni da će, ukoliko ih se pridržavamo tokom novogodišnje noći, u narednoj godini doneti sreću.

Kako se pozdraviti sa starom godinom, a kako na pravi način ući u nastupajuću, da li je to što se čini dobro ili loše, ili je sasvim nebitno, sve su to nedoumice sa kojima se mnogi širom sveta susreću u vreme praznika.

U različitim delovima sveta i običaji se razlikuju, ali svima je zajedničko da, ako se poštuju, donose sreću, napredak i blagostanje.

Nemci veruju da buka tera zle duhove, pa tako u novogodišnjoj noći idu ulicama udarajući u bubnjeve i brojne druge instrumente.

Nikako nemojte:

1. Veliki propust je ne čestitati praznike dragim ljudima, jer ćete u tom slučaju prizvati emotivnu hladnoću i distancu.

2. Pozajmljivati novac nije dobro ni 31. decembra ni 1. januara, jer ovo znači 12 meseci materijalnih problema.

3. Nikako ne treba iznositi ništa iz kuće 1. januara. Ništa znači apsolutno ništa! Ovo važi čak i za đubre.

4. Baksuzni period očekuje one kojima u kuću prva posle ponoći uđe osoba ima plavu ili crvenu kosu. Prva osoba koja stupi u dom ne bi trebalo da bude ni žena, uvereni su mnogi, jer bi to moglo da donese nesreću.

5. Veliko poslovno angažovanje, posebno započinjanje neke nove aktivnosti 1. januara znači da ona neće biti uspešna.

6. Ne treba prati veš ili sudove 1. januara, jer postoji opasnost da neko iz kuće ode u sledećoj godini.

7. Lomljenje, razbijanje, plakanje – treba paziti da se nešto od navedenog ne dogodi, jer se smatra lošim znakom.

U Danskoj se čitave godine čuvaju stari tanjiri da bi ih 31. decembra razbijali ispred ulaznih vrata svojih prijatelja.

Prema tamošnjem verovanju, tanjiri se razbijaju da bi prijateljstvo bilo čvršće, pa je cilj razbiti što više tanjira.

Zvona u Japanu oglašavaju se 108 puta kako bi oterala isti broj ljudskih slabosti. Nakon toga se svi smeju da bi rasterali zle duhove.

Brazilci se u novogodišnjoj noći oblače u belo, jer smatraju da će im to doneti sreću i mir.

U Španiji je običaj da se u ponoć pojede 12 zrna grožđa, kako bi tokom svih 12 meseci u narednoj godini sreća bila saveznik.

Velika ljubav očekuje one koji se u novogodišnjoj noći poljube ispod grančice imele, uvereni su stanovnici Sjedinjenih Američkih Država.

Mnoštvo tradicionalnih novogodišnjih običaja postoji i kod Srba. Jedno od najuvreženijih verovanja jeste da Novu godinu treba čekati sa punim frižiderom.

Osim toga, treba staviti novac u svaki novčanik u kući, a posebno u onaj koji se stalno upotrebljava. To je znak da će sledeća godina teći u blagostanju. Sve račune treba platiti pre praznika i u novu godinu ući bezbrižno. Isto važi i za dugove.

Oni koji ne poste smatraju da u novogodišnjoj noći treba jesti prasetinu i jela od kupusa, među kojima prednjače salate i sarma.

Prasetina, navodno, obezbeđuje napredak u idućoj godini. Kupus? Nema posebno dobrog objašnjenja, ali je najverovatnije samo reč o tome da dobro ide uz prasetinu.

Uprkos tome što je praznik, kada se u Srbiji izbegava svaka vrsta rada, prvog dana u godini treba nešto uraditi. To je siguran znak da će biti posla tokom cele godine.

Postoji verovanje da treba ući u Novu godinu u novim krpicama, jer to znači da nove garderobe neće manjkati u sledećoj godini. Takođe, kažu da treba nositi crveni donji veš jer simbolizuje sreću u ljubavi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu