Ujedi pasa i mačaka u Kragujevcu: Zloupotrebe ili stvarni izazovi - iKragujevac


Vesti

U proteklim godinama, Kragujevac je postao poprište ne samo za ljubitelje kulture i sporta, već i za neželjene susrete sa četvoronožnim stanovnicima grada. Sa svakim novim ujedom pasa ili mačaka, raste i pitanje: da li je isplaćena naknada opravdana ili se krije iza nje neka zloupotreba?

Prema podacima iz Gradskog pravobranilaštva za 2023. godinu, broj zahteva za sporazumno rešenje naknade štete usled ujeda i udara pasa i mačaka iznosi 137, dok je broj tužbi skočio na 344. Štaviše, grad je isplatio gotovo 30 miliona dinara kao naknadu za štetu uzrokovanu ujedima pasa. Ali, da li su ovi brojevi samo vrh ledenog brega?

Upoređujući ove podatke sa prethodnim godinama, primećuje se dramatičan porast u broju tužbi i zahteva. Dok je 2021. godine podneto 190 tužbi, u 2023. godini taj broj skočio na 344. Ovaj rast baca sumnju na moguće zloupotrebe ili pak na to da je problem sa napadima pasa i mačaka postao ozbiljniji.

Interesantno je napomenuti da su samo dve od 190 tužbi podnete za štetu nastalu napadom pasa lutalica na stado ovaca, dok su četiri tužbe bile povezane sa napadima mačaka lutalica. Ovi podaci ukazuju na to da problem ne leži samo u ujedima pasa na ljude, već i na njihovu interakciju sa drugim životinjama.

Pored finansijskih posledica, treba uzeti u obzir i troškove zdravstvenog sistema. Iz Doma zdravlja Kragujevac ističu da procedura zbrinjavanja pacijenata zavisi od stepena povrede. Ukoliko nije reč o ozbiljnim slučajevima koji zahtevaju intervenciju lekara iz Kliničkog centra, pacijenti se obrađuju u ambulantama Doma zdravlja. Ovo dodatno opterećuje zdravstveni sistem, stvarajući dodatne troškove za grad.

Očigledno je da je problem sa ujedima pasa i mačaka u Kragujevcu postao ozbiljan. Dok jedni vide ove podatke kao pokazatelj potrebe za jačom regulativom i nadzorom, drugi ukazuju na potrebu za većim ulaganjem u kontrolu populacije pasa lutalica i edukaciju građana o odgovornom vlasništvu nad kućnim ljubimcima.

U svakom slučaju, transparentnost i efikasna upotreba sredstava za naknadu štete su ključni u borbi protiv mogućih zloupotreba i rešavanju stvarnih problema koji proizilaze iz ovakvih situacija. Grad Kragujevac će morati da nađe balans između zaštite građana, brige o životinjama i očuvanja finansijske stabilnosti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu