Uručeni ugovori za energetsku sanaciju kuća i stanova - iKragujevac


Vesti

U zgradi Gradske uprave danas je uručeno 130 ugovora građanima a u okviru programa podrške energetske senacije kuća i stanova koji zajednički realizuju grad Kragujevac i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ugovore je u ime grada Kragujevca uručio zamenik gradonačelnika Dejan Ružić podsetivši da je krajem prošle godine uručeno 199 ugovora.

 

Grad Kragujevac je u 2023. godini za mere energetske sanacije u domaćinstvima obezbedio 20 miliona dinara, a resorno ministarstvo 30 miliona. Ukupna vrednost druge grupe ugovora koja je danas uručena je 51.180.000 dinara, od čega je vrednost subvencija 21.600.000 dinara, dok je učešće građana 29.500.000 dinara. Najveće interesovanje, istakao je Ružić bilo je za zamenu stolarije (120 ugovora), što je, podsetivši na to da je i 2022.godine bila slična situacija, realno očekivati imajući u vidu da je na starim stambenim objektima stolarija dotrajala i nije energetski efikasna. Druga mera koja je izazvala najveće interesovanje je nabavka kotlova na gas i crevne mreže a ostale subvencionisane mere su kotlovi na pelet, toplotne pumpe, solarni paneli, izolacija.

U saradnji sa resornim ministarstvom grad Kragujevac je prethodnih godina radio i na energetskoj sanaciji javnih objekata, a pre svega škola kako bi deca imala adekvatne uslove za školovanje i svoju budućnost . Energetski su, podsetio je Ružić, sanirane osnovne škole Stanislav Sremčević, Prota Stevan Popović u Čumiću, Radoje Domanović, Mirko Jovanović i Dragiša Luković Španac, a ukupna vrednost izdvojenih investicija za energetsku efikasnost od 2017. godine u javne objekte do danas je 291,3 miliona dinara od čega je Ministarstvo rudarstva i energetike uložilo 112,5 miliona a grad Kragujevac 178,7 miliona dinara.

Svaka mera energetske sanacije od zamene prozora i vrata, poboljšanja izolacije, zamene kotlova, ugradnje solarnih panela pomaže u smanjenju potrošnje energije i poboljšanju kvaliteta životne sredine. Sa istim merama planiramo da nastavimo i u narednom periodu, poručio je Ružić istakavši da je resorno ministarstvo objavilo novi poziv za čije je učešće grad Kragujevac u budžetu izdvojio novih 15 miliona.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu