Projekat mape puta pametnih gradova za Srbiju pokrenut iz Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je danas domaćin konferencije koju je povodom početka projekta „Putovanje u pametniju budućnost: Izgradnja pametnijih i održivijih zajednica u Srbiji“ organizovala Nordijska poslovna alijansa u saradnji sa četiri nordijske ambasade u Srbiji (Danska, Finska, Norveška i Švedska) u hotelu „Šumarice“. Kao sedište Državnog data centra, Kragujevac je izabran kao početna tačka iz koje će biti pokrenut projekat iscrtavanja mape puta pametnih gradova za Srbiju.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izrazio je zadovoljstvo što je Kragujevac odabran kao početna tačka za zajedničko putovanje u pametniju budućnost.

Došlo je vreme pametnih gradova, u kojima nam savremena tehnologija omogućava da grad „pročitamo“. Važno je doći do optimalnih rešenja koja će zadovoljiti potrebe svih građana, a pri tome uštedeti vreme, energiju i novac – kazao je Dašić.

Glavni cilj projekta je kreiranje Mape puta za razvoj pametnih gradova u Srbiji, rekla je Iva Petrović, izvršna direktorka Nordijske poslovne alijanse i dodala da se ukazala strateška prilika da se na sistematski način pristupi ovoj temi.

Koristecći znanje i iskustvo nordijskih zemalja, u saradnji sa donosiocima odluka u Srbiji, definisaćemo prioritete i strategije kako bi Srbija što pre postala deo globalne mreže pametnih gradova. Aktivnosti se nastavljaju i u drugim gradovima, sa ciljem da se ostvari povezivanje i saradnja, kao i prenos znanja i iskustva, širom Srbije. Integralni deo ovog projekta su i kompanije, članice Nordijske poslovne alijanse – kazala je Petrović.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović svečano je otvorio konferenciju istakavši da je Grad Kragujevac, prepoznajući digitalizaciju kao najvažniji katalizator inovacija, gotovo najviše od svih gradova i opština uradio u oblasti otvorenih podataka. Trenutno se nalazi na drugom mestu po broju otvorenih podataka sa 215 resursa na nacionalnom Portalu otvorenih podataka. Ovakvi podaci su od suštinskog značaja za efikasno planiranje i donošenje odluka i pružanje kvalitetnih usluga za građane, izgradnju pametnijih i održivijih zajednica.

Ministar je istakao da je Kragujevac jedan od gradova koji se zahvaljujući dosadašnjim ulaganjima države u digitalizaciju i industrijalizaciju transformisao sa začelja tehnološkog razvoja u srpsku silicijumsku dolinu, grad u kome su uveliko spremni projekti za dalja ulaganja u modernizaciju.

Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji istakla je da je nordijski region jedan od najodrživijih i najnaprednijih regiona u ovoj oblasti.

Iskustvo i znanje koje imaju naše kompanije želimo da podelimo sa našim partnerima u Srbiji. Svi zajedno radimo na uspostavljanju zelene ekonomije, zelene tranzicije, digitalizacije, pametnijih gradova, a cilj svega toga je da pomognemo svojim građanima da žive što bolje – kazala je Anika Ben David.

Učesnicima konferencije obratila se i Kristin Melsom, ambasadorka Norveške u Srbiji istakavši da u potrazi za održivom i zelenom budućnošću, ideja pametnih gradova, koji kombinuju tehnologiju, planiranje i uključivanje zajednice, igra ključnu ulogu. Međunarodna saradnja je u tom kontekstu ključna, jer su izazovi povezani i zahtevaju zajednički odgovor. Današnja konferencija je prilika za razmenu ideja i izgradnju partnerstava ka tim ciljevima – kazala je ambasadorka Norveške.

Početak projekta u Kragujevcu objedinio je konferenciju i dve interaktivne radionice. Na njima su predstavljena rešenja koje gradove čine pametnijim kada su u pitanju infrastruktura, komunalne usluge i životna sredina – oblasti koje je NALED-ova studija o 49 lokalnih opština identifikovala kao ključne prioritete. Eminentni stručnjaci iz nordsijkih zemalja podelili su svoja znanja i uspešne primere iz pomenutih oblasti sa prisutnima. Takođe je bilo reči i o primerima iz Srbije, kako pametna gradska infrastruktura može da poboljša život građana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu