Drugi festival "Znanjem za budućnost" - iKragujevac


Vesti
U Osnovnoj školi "Moma Stanojlović" danas je održan Drugi festival "Znanjem za budućnost", okružno takmičenje u programiranju i upravljanju dronovima koje uz podršku Grada Kragujevca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, organizuje Rotari klub Kragujevac.
Zahvaljujući aktivnostima Rotari kluba iz Kragujevca, njihovom društveno odgovornom radu i saradnji sa Ministarstvom prosvete, osnovci iz svih delova regiona imaju priliku da znanja koja su stekli teorijski primene u praksi. Želimo da motivišemo decu da više rade i unaprede znanje, što će im pomoći u daljem obrazovanju i sticanju novih veština, a neke od njih i opredeliti da se sutra bave programiranjem koje je budućnost svih nas, poručio je Momčilović, poželevši učesnicima da ponesu što bolje utiske i budu ponos svojim školama i nastavnicima.

Kragujevac, naša deca i nastavnici bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, hvataju korak sa novim tehnologijama u svetu, kazao je Predrag Stevović, član Privremenog organa grada Kragujevca, zahvalivši Rotari klubu što je prepoznao potrebu i donacijama omogućio da se deci približi sve ono što čini 21. vek. Dronovi, mBotovi, računari, skreč, pajton, sve su to velike reči za našu malu decu, ali i prvi korak da ona sutra možda odaberu upravo ovu vrstu profesije. Naš svet je digitalan danas, a biće takav i u budućnosti. Grad Kragujevac mora da ponudi adekvatno obrazovanje koje prati potrebe u celom svetu. Jedan uzlazni stepenik izuzetno važan za naš grad i čitavu Srbiju jeste Data centar, a Inovacioni distrikt čiji se kamen temeljac polaže baš danas znači da idemo pravim putem, ka budućnosti kakva je potrebna našoj deci, ocenio je Stevović.

U ime Rotari kluba učesnike je pozdravila Zorica Jestrović i podsetila da su oni, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, proteklih godina u okviru ovog projekta sve osnovne škole u gradu Kragujevcu opremili školskim dronovima neophodnim za učenje programskih jezika skreč i pajton, zainteresovane škole mBot robotima, a dve predškolske ustanove modernim nameštajem i IKT opremom u skladu sa programom UNICEF-a. Ona je naglasila da sve što rade sprovode u saglasnosti sa nadležnim ministarstvima jer je njihova prioritetna misija da nabave ono što je preko potrebno, a što se današnjeg takmičenja tiče kaže da je to samo jedan od filtera za finalno, republičko takmičenje u aprilu u Beogradu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu