Demanti Instituta za javno zdravlje Kragujevac: Netačne informacije o obolevanju od velikog kašlja u Šumadiji - iKragujevac


Vesti
U poslednjim danima, mediji su preneli informacije o navodnom obolevanju pet beba od velikog kašlja u Šumadiji, ali Institut za javno zdravlje Kragujevac iznosi svoj demanti po ovom pitanju.


Izveštaji koji su se pojavili u medijima, navodeći da je u Šumadijskom upravnom okrugu obolelo pet beba od velikog kašlja, nisu tačni, saopštava Institut za javno zdravlje Kragujevac. Na osnovu pratnje situacije od početka epidemije velikog kašlja, od avgusta 2023. godine do 21. februara 2024. godine, potvrđeno je samo pet slučajeva obolevanja, datumima: 09.08.2023., 10.11.2023., 01.12.2023., 18.01.2024. i 09.02.2024. Svi ovi slučajevi odnosili su se na bebe mlađe od dva meseca, uzrast kada nije moguće pristupiti obaveznoj imunizaciji.

Institut za javno zdravlje Kragujevac je naglasio da se vrši pojačani epidemiološki nadzor nad slučajevima velikog kašlja i da su svi podaci o novootkrivenim slučajevima javljeni Institutu za javno zdravlje Srbije. Ovi podaci su javno dostupni na sajtu Batuta.

Epidemiološka istraživanja nisu pokazala nikakve međusobne povezanosti obolelih beba ni prostorno ni vremenski, a svi oboleli su dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Isto tako, na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, obuhvat obaveznom imunizacijom vakcinom protiv velikog kašlja je vrlo visok, preko 95%.

Direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac je podvukao značaj tačnih i verodostojnih informacija u vezi sa zdravstvenim stanjem građana i zahvalio se na posvećenosti svih zdravstvenih radnika u pratnji i suzbijanju epidemije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu