Brnabić: Sretenje – dan slave i trajanja Srbije - iKragujevac


Vesti
Sretenjskom akademijom u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu je danas obeležen Dan državnosti Republike Srbije. Praznik je ustanovljen u spomen na dan kada je u Orašcu pre 220 godina podignut Prvi srpski ustanak, a pre 189 godina u Kragujevcu donet prvi Ustav kneževine Srbije poznatiji kao Sretenjski.


Na ovom mestu iznedren je jedan od najznačajnijih pravnih spomenika Evrope celokupnog 19. veka. Ideje i ideali sadržani u Sretenjskom ustavu odlučno su i javno proklamovali temeljne vrednosti koje već vekovima baštini srpski narod, kazala je u Sretenjskoj besedi predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Ona je naglasila da je na molbu i inicijativu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije donela odluku da se od ove godine nacionalni praznik obeležava i proslavlja kroz niz manifestacija širom Srbije u koji je uključen veliki broj ustanova kulture, stručnjaka, stvaralaca, organa vlasti, oružanih i snaga bezbednosti i da je ove godine proslavljanje Dana državnosti i ustavnosti svečanije, organizovanije i masovnije nego ikada do sada.

Ovo je dan za ponos i zahvalnost, dan kada ukazujemo na slavu i trajanje naše otadžbine, što je i osnovna poruka ovogodišnjeg objedinjenog proslavljanja nacionalnog praznika. Živimo u vreme brojnih, veoma složenih i potencijalno krajnje opasnih geostrateških, bezbednosnih, političkih, identitetskih i drugih izazova. Svesni smo tih izazova, a posebno onih koji predstavljaju stvarnu opasnost po naš državni i teritorijalni suverenitet i integritet. Naša snaga počiva u našim ljudima, jedinstvu, slozi i saglasju. Samo ujedinjeni u odanosti otadžbini i spremnosti da je unapređujemo, snažimo i obogaćujemo u svakom vidu njenog postojanja, možemo da svi skupa obezbedimo bolju, sigurniju i srećniju budućnost svoj našoj deci, poručila je u svojoj besedi Brnabić.

Podsetivši da je Sretenjski ustav dokument koji je oblikovao kurs naše nacije i bio i ostao simbol napretka i posvećenosti, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca, Nikola Dašić, istakao je da smo odgovorni prema vrednostima koje su nam u amanet ostavili Karađorđe Petrović i Miloš Obrenović i u obavezi da ih čuvamo.

Hrabrost vožda i mudrost knjaza daju nam snagu da se uzdamo u sebe i borimo za bolju budućnost o kojoj su sanjali naši preci. Kao što je tada naš grad bio ognjište najvažnijih događaja u istoriji Srbije, tako je i danas Kragujevac stožer i dodatna garancija razvoja naše zemlje, kazao je Dašić, dodavši da tome svedoče rezultati ostvareni između dva Sretenja i značajna investiciona ulaganja najavljena za naš grad. Izgradnja severne obilaznice, brza saobraćajnica Kragujevac-Čačak, železnička pruga Cvetojevac-Sobovica, izgradnja nove zgrade Univerzitetskog kliničog centra, kao i, uskoro otvaranje Centara izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija, Državni data centar, Inovacioni distrikt sa još jednim superkompjuterom i Centrom za sajber bezbednost i novi stadion Čika Dača deo su projekata koje je izdvojio kao najznačajnije iz ovog perioda, najavivši još veće i značajnije za čiju je realizaciju država opredelila 1,2 milijarde evra.

Kragujevac se gradi i modernizuje. Velika podrška predsednika države i Vlade Srbije otvorila nam je mogućnost da se bavimo i drugim gradskim temama i problemima. Pre svega mislim na Trg vojvode Radomira Putnika, zatim odmaralište za decu na Bešnjaji, dečija igrališta, otvorene terene za male sportove, fiskulturne sale, nove vrtiće, novi Vatrogasni dom, sve što život u Kragujevcu danas čini lepšim, lakšim i udobnijim. Važno je da verujemo u sebe, u svoje snove i naše sutra. Jako i hrabro, kao što su u naše sutra, verovali vožd Karađorđe i knjaz Miloš, poručio je Dašić i zahvalio svima koji su uložili znanje, trud i energiju da Kragujevac između dva Sretenja učine gradom ponosa i radosti i budućnosti.

Svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Republike Srpske, diplomatskog kora, akademske zajednice, gradskih institucija, upotpunio je umetnički deo programa – Izgrokaz „Kulturna diplomatija“, po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Mladena Kneževića, a izvedbi glumaca ansambla Knjaževsko-srpskog teatra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu