Kragujevačka Energetika će dronovima tražiti rupe u toplovodu - iKragujevac


Vesti
Nakon izgradnje nove, energetski efikasne kotlarnice, Kragujevačka „Energetika“ dronovima opremljenim termovizijskim kamerama, traga za mestima gde na toplovodnoj mreži „curi“ toplotna energija.


Kragujevačka „Energetika“, koja toplotnom energijom snabdeva 22.000 potrošača, ima razgranatu mrežu ukupne dužine 86 kilometara. Za njeno održavanje svake godine troše se značajna sredstva, vreme i ljudski resursi.

I pored redovnih remonta i detaljnih rekonstrukcija, jednostavno je nemoguće locirati sve tačke na kojima toplotna energija nekontrolisano otiče.

Direktor „Energetike“ Andreja Ilić, kaže za portal Naša mesta da će zbog toga pre početka nove grejne sezone primeniti inovativnu tehnologiju za rešavanje tog latentnog problema.

„U pregovorima smo sa jednom naučnom institucijom koja bi trebalo da izvrši snimanje naše mreže i da na taj način otkrijemo sva skrivena mesta koja do sada nismo mogli, ili smo ih veoma teško otkrivali“, kaže Ilić i dodaje da će taj posao biti urađen na početku grejne sezone.

Savremene tehnologije nisu trošak već investicija

„Termovizijske kamere najbolje ’vide’ mesta u ranim jutarnjim satima kada toplovodi počinju da se zagrevaju, a okolno zemljište ostaje hladno. Upotrebom dronova, lociranje tih mesta je veoma precizno, a tačnost se meri milimetrima. To sigurno ne bismo mogli da postignemo odoka i peške, a pogotovu ne tako brzo kao pomoću dronova koji nose termovizijske kamere“, kaže Ilić.

Ilić ističe da nakon instaliranja novih postrojenja sa kotlovima na gas, toplotni izvori u u sistemu daljinskog grejanja rade u jako visokom režimu energetske efikasnosti.

Nova postrojenja kotlova na gas podigla energetsku efikasnost sa 55 na 98 procenata 

„Izgradnjom nove kotlarnice energetska efikasnost samog toplotnog izvora je podignuta sa dosadašnjih 55 na 98 procenata. Novoizgrađena kotlarnica je koncipirana kao postrojenje sa više kotlovskih jedinica, koje su opremljene ekonomajzerima. To znači da se, prema potrebi energetskog konzuma, angažuje onoliko kotlova koliko je potrebno da bi radili u najvišem stepenu energetske efikasnosti. Tako je na izlazu svakog od njih, temperatura izduvnih gasova snižena na 58 stepeni C, što je minimalna temperatura koja obezbeđuje vertikalni uspon“, kaže Ilić za portal Naša mesta.

Energetski efikasan izvor toplote zaslužuje takvu toplovodnu mrežu

Naš sagovornik objašnjava da je sledeći korak – podizanje energetske efikasnosti celokupne toplovodne mreže i da je cilj da taj obiman posao bude završen do početka nove grejne sezone.

Za što bezbolniji početak grejne sezone, fokus ovogodišnjeg remonta je na rekonstrukciji dela toplovodne mreže gde su najčešći gubici toplotne energije.

„Svaki početak grejne sezone obeležen je pojačanim pucanjima cevovoda i pojačanim gubicima hemijski pripremljene vode. Ti gubici dovode do prekida u isporuci toplotne energije i povećane potrošnje svih vrsta energenata. Opsežnim rekonstrukcijama u toku remonta mi pokušavamo da to sprečimo“, kaže Ilić.

Sagovornik portala Naša mesta ističe da se smanjenjem gubitaka toplotne energije iz sistema cevovoda smanjuje i potrošnja električne energije, a samim tim se povećava i energetska efikasnost.

Međutim, i pored svih mera koje preduzima, „Energetika“ ne uspeva da locira sve tačke na kojima se gubi toplotna energija, jer voda iz toplovoda curi pod zemljom što veoma otežava posao.

Zbog toga „Energetika“ planira da na početku grejne sezone primeni najnovije metode „skeniranja“ toplovoda najsavremenijim sredstvma, kako bi dobila jasnu i preciznu mapu svih lokacija na kojima se gubi energija.

„To je moguće ostvariti jedino primenom savremenih tehnologija koje, po njegovom mišljenju, ne treba tretirati kao trošak već kao investiranje u budućnost“, kaže Ilić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu