Deo srpske reprezentacije na Svetskim letnjim igrama Specijalne olimpijade sportisti iz Kragujevca - iKragujevac


Vesti
Na Svetskim letnjim igrama Specijalne Olimpijade koje će se od 16. do 25. juna održati u Berlinu, deo srpske reprezentacije činiće pet članova Kragujevačkog sportskog kluba za osobe sa posebnim potrebama ’’Pčelice’’, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u Sportskom centru Iskra. Na 16. Letnjim igrama, Specijalna olimpijada Nemačke i grad Berlin, ugostiće preko sedam hiljada sportista iz više od 170 zemalja koji će se takmičiti u 25 različitih sportova.

Specijalna Olimpijada je od izuzetne važnosti za Republiku Srbiju i jedna je od tri organizacije tog tipa koji su partneri Međunarodnom olimpijskom komitetu. U kategorizaciji sportova, Specijalna olimpijada je u drugoj kategoriji što pokazuje koliko je važna. Kroz sport, osobe sa posebnim potrebama se uključuju u društvo i poboljšava se kvalitet njihovog života. Sport je pravi način za održavanje zdravlja i ove i opšte populacije ali se prevazilaze sve stigme kad je ovaj deo populacije u pitanju. Uključuju se u društvo na način kakav zaslužuju, kazao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport i dodao da je Grad Kragujevac put petočlane ekipe na igre u Berlin podržao finansijski. Grad Kragujevac će nastaviti da podržava sportske organizacije i udruženja i ubuduće.

Reprezentacija Srbije ove godine broji 87 članova sa tehničkim osobljem, trenerima i pratiocima a iz Kragujevca u Berlin će poći petočlana ekipa koju će činiti Marko Malbašić i Marija Maksović, takmičiće se u boćanju, partner iz opšte populacije im je Vuk Bubanja, reprezentativka u ženskom fudbalu Milica Vlajković i trener Nebojša Jevremović.

Članovi Kragujevačkog sportskog kluba za osobe sa posebnim potrebama ’’Pčelice’’ peti put učestvuju na igrama Specijalne olimpijade. Prvi put smo na Igrama učestvovali, 2007. godine u Šangaju, 2011. smo nastupali u Atini, 2015. u Los Anđelesu a 2019. u Abu Dabiju odakle smo doneli pet medalja, jednu zlatnu, dve srebrne i dve bronzane, kaže trener Jevremović i ističe da očekuje uspehe bar kao na prethodnim.

Inače, Grad Kragujevac je prošle godine bio domaćin 16. po redu Nacionalnih Igara Specijalne Olimpijade Srbije na kojima se takmičilo preko 250 učesnika iz 13 sportskih klubova.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu