Za dva dana kalendarski stiže zima, ali tek na ovaj datum kreće jako zahlađenje: Večeras udar olujnog vetra - iKragujevac


Vesti
Zahlađenje se očekuje oko 29. decembra i ono će biti u takvom obliku da će se temperature vratiti na prosečne vrednsoti

sneg park.jpg

Srbija je danas pod uticajem veoma snažnog anticiklona sa centrom iznad Rumunije, a vrednost pritiska u njegovom centru iznosi preko 1040 mb, tako da je vazdušni pritisak i nad Srbijom ekstremno visok. Sa jugozapada kontinenta u višim slojevima atmosfere prostire se termičko greben, pa će u sklopu njega uslediti proliv toplije vazdušne mase sa jugozapada i sa Mediterana.

Pod uticajem ovog anticiklona vreme je suvo i stabilno, ali i vedro. Istovremeno, snažna ciklonska aktivnost nalazi se nad severnim delom Atlantika, uz vrednost pritiska od 968 mb, tako da nad Evropom nalazi gradijent vazdušnog pritiska od preko neverovatnih 70 mb, a što dovodi do vetrovitog vremena.

Identična sinoptička situacija očekuje se i tokom utorka. Ujutro se očekuju magla i mraz, a tokom dana pretežno sunčano ili umereno oblačno i za stepen toplije. Minimalna jutarnja temperatura biće od -7 do -1°C, maksimalna dnevna od 4 do 8°C.

Sreda će doneti osetniji pad vazdušnog pritiska, ali će on i dalje biti iznad normale, pa će vreme ostati suvo, stabilno i pretežno sunčano.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu