Kolektivnim ugovorom do boljih uslova rada za zaposlene u organima i službama Grada - iKragujevac


Vesti
Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić kao predstavnik Poslodavca, u prisustvu Sanje Tucaković članice Gradskog veća za lokalnu samoupravu, potpisao je sa predstavnicima tri reprezentativna sindikata Kolektivni ugovor za zaposlene u organima i službama grada Kragujevca.

Kao svaki običan građanin nisam u potpunosti zadovoljan radom Gradske uprave, kazao je Nikola Dašić i dodao da iako je kao gradonačelnik svestan da postoje pojedinci koji ulažu maksimalne napore da Kragujevac kao veliki grad normalno funkcioniše, smatram da uvek može bolje. Ovim kolektivnim ugovorom smo pronašli mogućnost da ne samo finansijski, već i na druge načine, pomognemo zaposlene koji definitivno rade za duplo manje plate nego u drugim javnim preduzećima. Nažalost, visina njihovih primanja je određena zakonom. Pored toga i zakon o budžetu zadnjih par godina sprečava nas da pomažemo kroz isplatu solidarne pomoći, ali se trudimo na sve druge moguće načine da izađemo zaposlenima u susret, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić. Svesni smo toga koliko je teško sa platom od 36 000 dinara, koliko ima u proseku zaposleni sa srednjom stručnom spremom, u današnje vreme spojiti kraj sa krajem. Zato je naša volja od samog početka i bila da probamo da nađemo način da pomognemo zaposlenima.

Iako su pregovori trajali malo duže nego što je to uobičajeno, rukovodstvo grada je pokazalo razumevanje, smatra Dalibor Petrić glavni poverenik Sindikata Nezavisnost, pa su na kraju pregovori završeni povoljno, po zaposlene.

Prema rečima Bogdana Ćalića predsednika Samostalnih sindikata gradskih uprava, stručnih službi i organa grada, ustanovljena je nova kategorija solidarne pomoći za očuvanje radne sposobnosti zaposlenih u uslovima epidemije i posledica koje sa sobom nosi korona virus. Pored toga, novina su i jubilarne nagrade za zaposlene za pet, 15 i 25 godina radnog staža.

Najvažnije je to što Kolektivni ugovor daje više prava i bolje uslove rada za zaposlene u odnosu na prethodni, istakao je Novica Petrović potpredsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. Što se tiče visine plata koje se odrđuju na republičkom nivou, Petrović je kazao da su putem sindikalne centrale pokrenuli zahtev za njihovo povećanje. Čekamo formiranje nove Vlade, a predstavnici grada i gradonačelnik su raspoloženi da podrže inicijativu sindikata da se srednjoj, višoj pa i visokoj stručnoj spremi poveća koeficijent odnosno osnovica.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu