Sadnjom bagrema u Spomen parku Šumarice obeležen Evropski dan parkova - iKragujevac


Vesti
Sadnjom bagrema u Spomen parku Šumarice, Kragujevac se pridružio obeležavanju Evropskog dana parkova. Zajedničkom akcijom Grada Kragujevca, JKP Šumadije i Institutom za javno zdravlje nastavlja se kampanja pošumnjavanja i ozelenjavanja površina u gradu.

Simbolično, sadnjom bagrema obeležavamo Evropski dan parkova i naša je obaveza da bavimo očuvanjem životne sredine i očuvamo naše parkove, obogatimo ih novim drvećem jer predstavljaju bladodet za naše sugrađane i sugrađanke, rekao je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom. Zahvalnost za ozelenjavanje i održavanje parkova u Kragujevcu dugujemo službama JKP Šumadija koje brinu o javnim površinama.

Podizanje svesti kod ljudi o zaštiti prirode i životne sredine je veoma značajan naročito u urbanim sredinama gde zelene površine i parkovi imaju veliku ulogu u očuvanju zdravlja jer predstavljaju oaze. Kao društveno odgovorno preduzeće obeležavamo ovaj dan ukazujući na potrebu očuvanja zelenih površina, Marko Vujnović, direktor JKP Šumadija.

Važno je da što više čuvamo prirodu, da radimo na ozelenjavanju javnih površina. Početkom godine određeni broj stabala podelili smo osnovnim i srednjim školama za njihova dvorišta. Ovo je jedna od aktivnosti koje želimo da nastavimo i inteziviramo u budućnosti i mimo kalendara javnog zdravlja, rekao je Miloš Radosavljević iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

U XIX veku u Srbiji parkovi su se nazivali narodnim baštama. U Kragujevcu danas ima veliki broj manjih i četiri veća parka – Veliki ili Gornji, Mali ili Donji park, Eko i Pivarski park. Omiljeno mesto za šetnju, prvi uređen park, danas Veliki ili Gornji park, Kragujevčani su dobili krajem XIX veka.

4-54.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu